Under två år med pandemi sjönk antalet vigslar kraftigt på Gotland. Under hela juni i fjol gifte sig faktiskt bara ett enda par i Visby domkyrka. Den här sommaren är läget det motsatta.
– Nu är vi tillbaka som före pandemin. I juni i år har vi nio vigslar i domkyrkan, eftersom vi bara har vigslar på lördagar är det nära max som går att klämma in, säger Mattias Wahlgren, kommunikatör vid Visby domkyrkoförsamling.
Även hos Gotlands norra pastorat är känslan att såväl dop som bröllop återigen får de medeltida kyrkornas klockor att ringa. Under hela 2020 valde 26 brudpar att gifta sig i pastoratet – hittills i år har 49 brudpar lovat varandra evig kärlek.
På midsommarafton gifte sig Gustav och Kamonrat J. Strömbeck i Visby domkyrka.
– Vi blev tillsammans på midsommarafton när pandemin hade dragit i gång 2020, säger Gustav och berättar hur det som för många förhållanden brukar starta med krogbesök och restauranger för dem istället blev mycket hemmamys:
– Pandemin har inte gjort så mycket, vi har fått vara mer med varandra och det har varit väldigt bra.
Att det nu finns ett uppdämt behov att gifta sig är helt klart. När restriktionerna för covid-19 togs bort 9 februari märktes det direkt hos Sandra Ruthström som driver Bröllop Gotland.
– Det tog tre veckor så rusade besöksantalet. Det var lite chockartat. Jag tror att 2022 blir ett bonusår, men att nästa år blir ännu bättre, säger hon.
Sandra Ruthström gick fotoutbildning och jobbade flera år som porträttfotograf, innan hon för fyra år sedan drog igång sitt företag och Bröllop Gotland, där hon samlar företagare på ön med olika tjänster som behövs för en vigsel.
– Jag hade brudpar som ringde och frågade mig om allt från naglar till smink och mat, säger hon om hur idén till portalen föddes.
Sandra Ruthström ser att många som under pandemin har väntat på att få gifta sig nu väljer det mindre formatet.
– De orkar inte, och det är tydligen svårt att få tag i till exempel frisör, säger hon.
Gustav och Kamonrats råd är att lägga till massor med extra tid, och att göra bröllopet till sitt eget.
– Oavsett när man börjar räcker tiden inte till, det blir ändå stressigt på slutet. Det är ens egen dag och man får göra som man vill med den.
Under pandemin har flera par valt kyrkans drop in-vigslar.
– De är väldigt uppskattade, man håller det tajt till familjen och de närmaste vännerna, säger Mattias Wahlgren hos Visby domkyrkoförsamling, och berättar att det inte är ovanligt att kyrkans personal även får agera vittnen.
Ett påkostat bröllop med fest och många gäster kan däremot kosta hur mycket som helst. Sandra Ruthström berättar att det kan landa på alltifrån någon tusenlapp till en halv miljon kronor för ett kalas i dagarna tre med influgna gäster.
– Jag var fotograf på ett stort och påkostat bröllop med kända personer. Nästan allt var från fastlandet, kocken, serveringspersonal och frisör, säger hon och varnar för att risken finns att Gotland går miste om såväl arbetstillfällen som betydande inkomster.
I stället menar Sandra Ruthström att hela ön med unika miljöer borde lanseras ännu hårdare som bröllopsdestination. Innan pandemin såg hon en trend att brudpar med påkostade bröllop lät flyga hela sällskapet utomlands. Där tror hon att en båtresa till Visby kan bli alternativ:
– Varför inte marknadsföra Gotland som Kärlekens ö – vi har världens potential.