Brorakan drar fortfarande

Ända sedan 70-talet har det arrangerats olagliga streetrace på Brorakan. Nästan varje söndagskväll pågår racen. Ibland avbryts de av polisen, men nästa söndag kör bilarna där igen. Nu kämpar förarna och publiken för att få köra där lagligt.

Streetrace. I söndags kördes som vanligt vid fint väder illegalt streetrace på Brorakan. Traditionen startade på 70-talet. Foto: Tobias Wallström

Streetrace. I söndags kördes som vanligt vid fint väder illegalt streetrace på Brorakan. Traditionen startade på 70-talet. Foto: Tobias Wallström

Foto:

Gotland2008-05-07 04:00
Det är en ljum vårkväll på den breda Brorakan mellan Väskinde och Bro. Upphottade bilar rullar in och ställer upp sig längsmed vägrenen. Det är dags för veckans streetrace. En polisbil glider förbi medan bilarna samlas, den saktar in men stannar inte. De olagliga tävlingarna har ju ännu inte börjat.
Polisen vet vad som är på gång och vad som kommer att hända när de kört härifrån. Om de stannar blir det ingen tävling.
- Men i så fall kommer vi att sticka in till stan och köra där i stället. Det kan bli var som helst där det finns en lång raksträcka. Ibland är vi vid Gutavallen. Så länge vi kan vara här på Brorakan så kör vi inte i stan, förklarar Ville.

Katt- och råttalek
Det är en katt- och råttalek mellan polisen och blackrace-gänget varje söndag. Racen annonseras inte ut offentligt. Informationen sprids mellan bekanta och via sms. Och är polisen på väg ut vid den avtalade tiden, så brukar man få rapporter om det.
- Det är många som är intresserade av racen och ser de en polisbil som är på väg åt det här hållet så brukar de ringa hit, förklarar Andreas.
Han kör inte själv, men fungerar som starter. Via walkietalkie har han kontakt med en person som står på andra sidan backkrönet och när kusten är klar rullar två bilar fram till startlinjen. Däcken vrålar när Andreas vinkat iväg dem. "Det är ingen tävling" säger flera av grabbarna under kvällen. Det förekommer ingen tidtagning och det utses ingen vinnare. Man kör mest för att visa upp sig och för att testa bilens prestanda. Men visst blir det en match mellan de bilar som startar tillsammans.
På 402 meter mellan start och mål brukar bilarna komma upp i farter på 160 km/h. De som är riktigt snabba kan köra över 200.
Vad händer om det ändå skulle dyka upp en mötande bil?
- De flesta av dem som kör har koll och skulle det bli ett möte så saktar man bara in och lägger sig i rätt fil, säger Wille.
Men visst skulle det kunna bli säkrare, det medger han. Om det blev lagligt skulle man kunna använda rödljus och stoppa mötande trafik från Bro-hållet under loppen.
I flera omgångar har gängen försökt få till stånd ett lagligt blackrace i Visby. Men varje gång har ansökningarna strandat på att någon myndighet inte velat ge tillstånd. Nu gör man ett nytt försök.
Under våren har man samlat in ett par hundra namnunderskrifter från personer som kräver att man ska få tillstånd för lagligt blackrace på Brorakan.
I de diskussioner som förs med myndigheterna i dag, har man fått signaler om att det kanske skulle kunna vara möjligt att få köra lagligt här. Men man har också fått höra att blackracet lika gärna skulle kunna köras på Gotland Ring.

För dyrt
Det är inte realistiskt, menar Ville:
- Det är för dyrt att köra på Gotland Ring. Många av förarna här har just fått körkort och de har inte råd att betala vad det kostar där uppe.
- Det är för långt bort från stan också och på den banan kan man inte leka, göra extra sladdar och burnouts som vi gör här förklarar Andreas.
I väntan på tillstånd fortsätter man på samma sätt som man har gjort i decennier.
Man kör ändå.
- Det här är inte bara ett olagligt race. Det här är också en mötesplats för folk som är intresserade av bilar, säger Joel.
Olagliga biltävlingar som körs i trafiken brukar kallas för "street racing", sådana har körts åtminstone sedan 1930-talet.
Den klassiska formen av street racing är korta snabba lopp där två bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka på 402 eller 201 meter. Det motsvarar en kvarts eller åttondels engelsk mile.
Blackrace är en laglig form av street racing. Då kör man med vanliga bilar på en avstängd gata. Loppen är inga tävlingar (även om tiderna ändå jämförs). Blackrace bygger på idén om att föraren ska testa sig själv och sin bil under sådana omständigheter att det inte innebär fara för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om