Han har i många år haft merparten av djuranmälningarna på sitt bord, nu blir det en heltidssyssla. Bitande hundar och anmälningar om aggressiva hundar har ökat med 50 procent det senaste året.
- Men också djurplågerierna ökar. Nytt är att den som begår ett brott mot djurskyddslagen, har börjat dokumentera det med mobilkamera.
Sedan läggs filmerna ut till allmänt beskådande på internet.
Länsstyrelsen begär allt oftare polishjälp vid ett besök hos en lantbrukare.
- Det blir vanligare att djurägare vägrar att bli kontrollerade. Vissa säger rent ut att länsstyrelsen inte är välkommen, säger Mikael Åslund.
Polishjälp
Under hösten har flera sådana fall varit aktuella när en djurägare vägrar släppa in länsstyrelsen trots att myndigheten enligt lag har rätt att göra gårdsbesök för att kontrollera djurens hälsa.
- Antalet hot har också ökat från aggressiva djurägare, säger han.
På Gotland skaffar fler och fler kamphund eller blandrashundar med inslag av kamphundsblod. Det har hänt att folk blivit bitna. I ett fall angreps också en polis.
- Vi kan ta hand om en sådan hund direkt. Men det förekommer också att vi beslutar att ägaren måste ha djuret i koppel, ibland kombinerat med munkorg. Sedan september har vi utfärdat fem sådana förelägganden.
Mikael Åslund påpekar att det inte hör till vanligheterna att kamphundar biter. Det är vanliga sällskapshundar som är det stora problemet.
Kopplade
- Det kan handla om att man släpper sin hund lös för rastning vid Galgberget där det också springer folk som motionerar, säger Mikael Åslund.
Den som springer kan utlösa en jaktreflex hos hunden.
Polisen ska kalla Region Gotland till möte för att diskutera krav på att hundar ska hållas i koppel på vissa platser där många personer har sin motionsrunda.
Lisa Ström, tillförordnad polisintendent, hoppas att fokuseringen på en djurskyddspolis ska leda till ännu bättre förebyggande arbete och att det i sin tur ska leda till att färre djur måste omhändertas eller avlivas. Men också att fler personer ska ertappas och dömas.
När polisen omhändertar djur och placerar det på ett hundpensionat exempelvis, belastar det ofta polismyndigheten ekonomiskt.
Kostnader
Just nu ligger man ute med drygt 140 000 kronor i kostnader för djur vars ägare antingen är okända eller inte har betalat.
Av den summan kommer 100 000 kronor från ett enda fall.