Brottsligheten ökar kraftigt på Gotland

Brottsligheten på Gotland ökar - och den ökar fort. Första halvåret i år anmäldes 12 procent fler brott jämfört med första halvåret i fjol.I resten av Sverige ökade antalet anmälda brott med mindre än hälften, 5 procent.

Gotland2008-07-11 04:00
Bakom den kraftiga ökningen av antalet anmälda brott ligger framför allt en formlig explosion av snatterier och stölder i butiker.
Första halvåret 2007 anmäldes 90 sådana på Gotland. Ett år senare var siffran uppe i 263 - en ökning med 192 procent!

Långt över rikssnittet
Med 460 snatterier per 100 000 invånare ligger Gotland också långt över rikssnittet på 339.
- Snatterierna är något som äventyrar mångas verksamhet, och vi jobbar också mycket för att förebygga det, säger Anneli Bengtsson, innehavare av Hemse Tyg & Garn och ordförande för intresseorganisationen Svensk Handel på Gotland.
- Det är mycket snatterier också här i Hemse. Det har ökat sedan de drog in polisen här för några år sedan.
Vad gör ni för att förebygga snatterierna?
- Vi har utbildningar. Vi måste ha mer kunskap. Och vi måste ha mer hjälp av polisen så att vi kan lära oss att identifiera snattare - innan de slår till.
- Vi skulle behöva mer personal också, men de resurserna har vi inte.
Har du snatterier i din butik också?
- Jodå, jag ser det varje vecka. Och det är inte bara ungdomar. Man blir förvånad över vad också äldre kan ta sig till.
Anmäler du alla snatterier?
- Nej, nästan inga. Det händer ändå ingenting! säger Anneli Bengtsson.
Det pekar på ett stort problem med den här typen av statistik: mörkertalet. Antalet anmälda brott är inte detsamma som antalet begångna brott, och ibland är det tillfälligheter som påverkar statistiken stort när det gäller så låga tal.

Vanemässiga snatterier
- Det snattas allt mer. Det är många ungdomar som vanemässigt stjäl det de vill ha, som kosmetika, parfym och till och med mat, bekräftar kriminalinspektör Fredrik Persson vid gotlandspolisen.
- Men vi har också haft några utredningar under våren som har svällt. Ungdomar som har erkänt snatterier i andra butiker. Och det räcker för att det ska bli betydligt fler ärenden.
Hur ska man komma till rätta med snatterierna?
- Vi har kontakter med handeln för att informera om vad som är tillåtet att göra när man ser någon som snattar, vad som är stöldbegärligt och hur man bygger butiker.
Är vi för flata i Sverige?
- Flata? Nej, men naiva, tycker Fredrik Persson.
En del andra brott som ökat kraftigt är sexualbrott, narkotikabrott och skadegörelse, som är den absolut vanligaste typen av brott. I den ingår bland annat klotter, och där har gotlandspolisen i vår avslöjat några grupper som står för en stor del av ärendena.

Färre bilstölder
- När det gäller narkotikabrotten speglar det mer hur mycket resurser vi lagt ner. Vi har generellt blivit bättre på att upptäcka den typen av brott, säger Fredrik Persson.
Det finns också många brott där Gotland ligger långt under rikssnittet, som bilstölder, inbrott och rån. Sammantaget ligger Gotland också under genomsnittet när det gäller antalet anmälda brott, med 6 635 mot rikets 7 302 per 100 000 invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!