Brottsplats Kettelvik given plats för Sandstenens dag

I lördags genomfördes den första Sandstenens dag i stenbrottet vid Kettelvik. Puffande stensvarvar, lieslipning och botanisk rundvandring var bara några av punkterna på programmet.

Gotland2002-07-15 04:00
Gotland består till allra största delen av kalksten. På den sydvästra delen finns också den hårdare sandstenen. Sandstenen har använts sedan förhistorisk tid, men under medeltiden lärde man sig också att göra murbruk och började använda både kalk- och sandsten till kyrkor och hus.
Efter 30-åriga kriget på 1600-talet blev den gotländska stenen ett eftertraktat material till försvarsfästningar, slott och palats runt om Östersjön, och på 1800-talet innebar jordbruket en stor efterfrågan på brynen och slipsten. Med tiden blev den gotländska stenindustrin en av öns livsnerver. De rika kalkpatronerna flyttade från Visby och byggde gårdar vid sina brott, där snart hela brukssamhällen växte upp.
Tre mils brott, från Grötlingbo och söderut, sysselsatte som mest 150 arbetare ­ ofta bönder som hade det som sidosyssla. I dag sker jobbet maskinellt och kräver tio man.
<span class=MR>Småskalig verksamhet</span>
I brottet vid Kettelvik bröt John Larsson sten i 50 år, innan han gick bort 1986. Året efter drog Jan-Erik och Anna Kviberg igång småskalig verksamhet där och sålde slipsten och brynen från en släpvagn. Med tiden växte verksamheten, och så började ett stenmuseum växa fram kring de gamla arbetsredskapen och brottväggarna. År för år har saker tillkommit och i dag finns där två baracker med utställning, en svarvbod och en enkel modell av lyftkran. Snart ska det komma tre kranar till, skänkta av länsstyrelsen och skogsvårdsstyrelsen. De stenverktyg som säljs i dag tillverkas hemma hos Anna och Jan-Erik och säljs i brottet och till Dalarna och Tyskland, bland annat.
Det senaste tillskottet är en stensvarv från 30-talet och en stor slipstenssvarv med tändkulemotor, byggd 1910. Den stod tidigare i Tingstäde fästning och Grötlingbo, men har nu skänkts till stenmuseet.
<span class=MR>Hantverk blev maskinellt bruk</span>
I lördags arrangerade två år gamla Kettelviks stenmuseums vänner den första Sandstenens dag i Kettelvik ­ och då invigningsstartades motorn med ett taktfast tuffande och rökpuffande.
­ Den här maskinen representerar övergången från rent hantverk till maskinellt bruk. Den var en viktig övergång ­ men arbetet innehöll fortfarande farliga moment, sade föreningens ordförande Göran Holmberg, innan han försvann med en såg, för att lägga sista handen vid den botaniska rundvandring som väntade senare under dagen. Området kring brottet har röjts i två omgångar, för att lyfta fram den tidigare igenväxta miljön till så nära "originalskick" som möjligt.
<span class=MR>Fortsatt röjning</span>
­ Det är spännande att se vad som kommer fram när man återställer Kettelvik till dess ursprungliga skönhet. Det här är till glädje för hela Storsudret ­ och landshövdingen har lovat att det ska bli fortsatt röjning, menade Holmberg.
Under dagen passade också många på att få sina liar slipade av Erik Larsson från Öja, som själv har ett hundratal liar. Dessutom gav Länsmuseets antikvarie Torsten Gislestam en historisk återblick över sanstenens roll i ekonomi och kultur.
Sandstenens dag blev av först och främst tack vare Kvibergs och stenmuseets vänner, men riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen och dess skogsvårdsenhet och enskilda markägare har också bjudit till för att göra Kettelviksbrottet tillgängligt och informativt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!