"Bruket" vill stoppa ungas missbruk i Slite
Många Sliteungdomar super, medan vuxna ser åt andra hållet.
- Vi vill få föräldrarna att våga vara vettiga vuxna, säger projektledaren Jan Lindmark.
I Slite har nio av tio flickor i nionde klass druckit alkohol den senaste månaden.
Sju av tio flickor dricker för att bli berusade. Nästan varannan har åkt bil med en full förare det senaste året.
Pojkarna tycks inte utsätta sig för samma risker, enligt kommunens drogvaneundersökning 2006. Totalresultatet bedömdes dock alarmerande.
Därför förenades representanter från polis, socialtjänst, fritidsgården Bubblan, Lännaskolan och kommunens folkhälsoteam i projektet Bruket, som finansieras av kommunen och länsstyrelsen.
Det drog igång i januari 2007, med syftet att, genom främst arbetsplats- och föreningsträffar, öka vuxna förebilders kunskap om ungdomars alkohol- och drogvanor.
Målet är kortfattat men omfattande: en attitydförändring.
"Låt gå"
Det finns en farlig låt gå-attityd kring alkohol och ungdomar, menar projektledaren Jan Lindmark.
- Vi kan inte acceptera att grannen säljer öl till våra barn. När jag säger det ser jag att de tycker det är besvärligt att höra. I en liten bygd som Slite känner alla alla.
Målet är ett 40-tal informationsträffar, där Jan Lindmark varvar kalla fakta med Evert Janssons roande och oroande sketch om langning. Dessutom planeras föräldrar- och ungdomsmöten och utbildningen "Vara vettig vuxen".
Idrottsungdom
Idrottande ungdomar dricker inte sällan mer alkohol än sina jämnåriga kamrater. I mars bjöds föreningar från Slite in att prata om hur man kan ta fram en egen alkohol- och drogpolicy. Den uppföljande arbetsträffen fick ställas in. För få anmälde sig.
Jan Lindmark funderar över varför.
- Ta ett träningsläger, när man som ledare ska sitta på båten i tre timmar. Där måste det vara helt klart att, "tyvärr, inte ens när ni firar en seger får du ta din öl, för vi ska vara goda förebilder!" Det är jättetufft.
Krav på barn ställer krav på vuxna, menar han.
- Om sista bussen från Visby går vid midnatt, då får föräldrar gå samman och turas om att köra. Många ställer inte frågan, "hur kom de hem i natt?", eller så duckar man för svaret.
Gränsland
Jan Lindmarks budskap till föräldrarna kan kännas obekvämt, men han möter många positiva reaktioner.
- Det är jobbigt, men de flesta förstår. Ofta tycks kvinnorna ha lättare att förstå än männen.
Varför då?
- Jag vet inte... Vi leker med tanken att man inte får ta fredagsgroggen, för dottern ska hämtas i Visby på natten. Det kan vara lite jobbigt. Det är kanske där någonstans sanningen sitter.
Gränser hjälper ungdomarna att motstå grupptryck, menar Jan Lindmark.
- Att behöva säga "jag får inte för mina föräldrar" känns töntigt, men då kan man i alla fall använda sina föräldrar som skäl.
I höst ska "Bruket" utvärderas och våren 2008 är det dags för nästa drogvaneundersökning på Gotland.
Fotnot: Statistik/information på www.gotland.se/bruket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!