Bryggan ett viktigt inslag i stenindustrins historia

Utveckla eller bevara?Den klassiska motsättningen finns även när det gäller Klintsbrovik på Fårö.- Bryggan är ett viktigt inslag i stenindustrins historia, säger Tor Sundberg vid länsstyrelsen.

Gotland2009-09-05 04:00
Visby Arkitektgrupp har stora planer, men länsstyrelsen tycker att den gamla bryggan vid Klintsbrovik ska bli byggnadsminne och bevaras.
- Det här kan vara den enda bevarade tvåvåningsbryggan i landet. Det gör att den har ett industrihistoriskt värde, säger Tor Sundberg, byggnadsantikvarie vid länsstyrelsen.
Fastigheten på Fårö användes av stenindustrin innan militären tog över marken. I slutet av 1800-talet byggdes tvåvåningsbryggan, eller högbryggan som den kallas, som utlastningssystem för kalksten.

Omlastning
Med hjälp av den höga bryggan kunde vagnarna med sten tippas direkt ned i lastutrymmet på fartygen och man slapp den tidsödande omlastning man tidigare gjort.
Högbryggan kom senare att ersättas av kranar som lyfte ombord stenen, och i dag används transportband.

Kalla kriget
- Bryggan vid Klintsbrovik har blivit kvar tack vare att militären tog över området under kalla kriget. De använde fastigheten som lager för ammunition, säger Tor Sundberg som anser att man bör undersöka om bryggan kan bevaras.
- Det beror naturligtvis på i vilket skick den är. Åtminstone den övre delen har stort behov av restaurering, och det kan vara svårt att få fram pengar till det arbetet.
Fortifikationsverket äger bryggan och de omkring 100 hektar mark som hör till fastigheten.
- Just nu är det inte aktuellt att sälja all mark. Nu handlar det bara om området runt bryggan och det förslag som Visby Arkitektgrupp tagit fram, säger Ken Ejderhamn på Fortifikationsverket.
Vad prislappen kan komma att hamna på är ännu inte bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om