Bryter mot EU:s fågeldirektiv – nya områden tas fram

EU-kommissionen anser att Sverige bryter mot EU:s fågeldirektiv och hotar med sanktioner om inte fler marina områden skyddas. Gotland är ett av tolv län i landet som fått i uppdrag att föreslå nya Natura 2000-områden i marina miljöer.

Länsstyrelsen samlar nu in data för att få en bild av hur det ser ut i det utpekade områdena, berättar Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen samlar nu in data för att få en bild av hur det ser ut i det utpekade områdena, berättar Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-02-21 10:06

Tolv länsstyrelser, med kust mot haven, har fått i uppdrag att föreslå nya Natura 2000-områden i marina miljöer, däribland länsstyrelsen på Gotland. Detta efter att EU-kommissionen anser att Sverige har för få skyddade fågelområden i marina miljöer och därmed bryter mot EU:s fågeldirektiv.

Enligt EU:s fågeldirektiv ska betydelsefulla områdena där vilda fåglar uppehåller sig skyddas och vara Natura 2000-områden.

Kommissionen har tagit ett första steg mot en rättslig process, skriver länsstyrelsen på sin hemsida, och riktat en så kallad "formell underrättelse" mot Sverige. Det innebär att om åtgärder inte genomförs, hotar sanktioner.

För Gotlands del har kommissionen pekat ut två så kallade IBA-områden, Important bird and biodiversity areas. Det handlar om ett 8 800 hektar stort område runt Karlsöarna och ett område på cirka 150 000 hektar längs med Gotlands östkust och som sträcker sig 1,3 till 16 kilometer ut i havet från kusten.

Länsstyrelsen ska nu göra en vetenskaplig bedömning av vilken betydelse de här områdena har för fågellivet och därefter lämna förslag på nya Natura 2000-områden för fåglar. Förslagen ska redovisas för Naturvårdsverket senast den 22 augusti i år. 

– Det är ett omfattande jobb och vi håller just nu på att samla in alla data. Det finns mycket data från till exempel olika fågelinventeringar som kan hjälpa oss att få en bild av hur det ser ut i de här områdena, säger Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Förutom insamlandet av data ska länsstyrelsen under processen även bjuda in fastighetsägare och andra berörda till möten för att informera om hur processen framskrider.

– Frågor om områdesskydd är ofta förenade med intressekonflikter. I detta uppdrag ska länsstyrelsen därför också informera berörda om arbetet som pågår och vilka konsekvenser nya fågelområden kan få. Den som är berörd ska få möjlighet att komma med synpunkter och de ska finnas med i vår redovisning, säger Anna-Lena Fritz.

Idag finns marina områden runt om på Gotland som till exempel Slite skärgård, Ytterholmen och Asunden som uppbär ett visst skydd som Naturreservat eller Natura 2000-områden. Men det är en relativt liten andel, knappt tio procent, av hela det område som nu ska utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!