Budskap från antikens Grekland möter nutida Gotland
Ismene och Klytaimestra. Drömmarnas skräcksyn spådde sant. Marie Johansson och Viktoria frisk gestaltsr två starka kvinnor.
Foto: Tobias Wallström
Det är förstaårseleverna på scengymnasiet i Visby som sätter upp de klassiska verken stöpta till en pjäs.
Med text som varp och gestaltning som inslag vävs ett drömspel samman i 16 scener. Könsroller, krig, hämnd, våld, makt, ondska, offer och förtryckare bildar mönster lika eviga som mänskligheten. Av helgen två föreställningar öppna för allmänheten är den ena redan fullbokad.
-Vi började med att läsa texterna och valde sedan ut scener från de största och mest uppmärksammade pjäserna från antik tid. Scenerna har vi sedan satt ihop till en föreställning. Budskapet i det antika dramat fungerar än i dag. De tar upp stora, viktiga och mänskliga frågor. Handlingen är därför tidlös och angelägen än i dag, säger eleverna som jobbat fram föreställningen tillsammans med lärarna Niklas Westergren och Wolfgang Weiser.
Grekisk tragedi och komedi framstår lätt som den klassiska epokens absoluta höjdpunkter och det är svårt att tänka sig den västerländska kulturen utan grekiska dramer som Oidipus, Antigone, Medea och Lysistrate. Ständigt lika levande och aktuella på scenen speglar och ger det grekiska dramat perspektiv på vår egen tid. Den konstnärliga kraften, det kollektiva medvetandet och gestaltningen av mänskliga konflikter och känslor är oberoende av tid och kultur.
Aristofanes, Sofokles, Euripidos och Aiskylos är författare som med sina pjäser burit fram berättelser om mytiska gudar och verkliga människor, förmänskligade gudar och gudalika människor, samhällen i förändring och moraliska dilemman. Det är skådespel på vilka vår västerländska teater vilar. Och liksom på teatern i Athen, fast då i tävlan, spelas flera dramer och ett lustspel upp i svit.
- Det handlar om budskap som fungerade då och som fungerar lika väl nu. Vi har valt att fokusera på handlingen. Det är starka historier med mycket känsla som vi har valt att bearbeta och lyfta fram i ett antal scener. Det är lite som ett drömspel, säger Razmus Nyström som ingår i gruppen tillsammans med Karin Grimlund, Hannah Franzén, Josefine Wahlström, Kristina Börjesson, Marie Johansson, Victoria Frisk, Ruben liljeblad, Rebecca Karlsson, Joja Briese, Ingrid Anjar och Elisabet Berglund.
Efter helgens föreställningar på scengymnasiet vid gamla A7 spelas pjäsen på måndag och onsdag men då under dagtid och med elever från Sävegymnasierna i Visby som särskit inbjudna i publiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!