Buffé med miljösmart mat

Gotland ligger bra till när det gäller ekologisk skolmat.
Och bättre ska det bli.
Under sportlovet har hundra kockar från gotländska skolor fått lära sig att laga ekologiskt och årstidsanpassat.

Paneer. En stekt färskost med smak av kummin.

Paneer. En stekt färskost med smak av kummin.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-03-03 04:00

Det var sportlov, men ändå full fart i hemkunskapsköket på Södervärnskolan i Visby i går. Den här veckan har de kommunala skolornas egen kökspersonal varit på matlagningskurs.

Mat kan de förstås laga, men nu handlade det om att lära sig laga miljösmart.


Ekologiskt
Kursledarna Gösta Skoglund och Erik Måneld från Växjö har jobbat med ekologisk omställning i många kommuner. De tycker att det är viktigt att precisera vad som egentligen är miljösmart. Många vill dra likhetstecken mellan närproducerad mat och ekologisk mat, men det håller de inte med om.

- Vi har en övertro på att närproducerad mat är bra för miljön. Närproducerat är bra ur ett regionalpolitiskt perspektiv och viktigt för en levande landsbygd, men om vi vill vara miljösmarta är det bättre att välja ekologisk mat, säger Gösta Skoglund.


I toppskiktet
Gotland ligger bra till när det gäller andelen ekologiska råvaror i de kommunala köken. Förra året användes ungefär en femtedel av årsbudgeten till ekologiska varor. Med den siffran placerar sig Gotland i toppskiktet bland de svenska kommunerna.

Helena Andersson, som är ekostrateg vid Region Gotland, vill komma ännu längre:

- Vi ska helst nå målet med 25 procent ekologiskt i år, förklarar hon.

Personalen i skolornas kök har en nyckelroll i detta arbete.

- De här kockarna är Gotlands viktigaste miljöarbetare. Deras val får betydelse och det är viktigt att de blir medvetna om sina möjligheter, säger Gösta Skoglund.

När teoribiten var avklarad tog köksarbetet vid.


19 rätter
Under ledning av kocken Erik Måneld lagade måltidspersonalen en buffé med 19 vegetariska och ekologiska rätter. Dofter av persilja, spiskummin och citron lägrade sig över köket och på bara någon timme hade hela buffén trollats fram.

Annika Ohlsson, som arbetar i köket på Säveskolan, tror inte att alla dessa recept kan användas i hennes kök.

- Det ser ju jättegott ut med rostade rotfrukter här, men vi lagar mat till 2 000 personer, varav hälften är utskick till andra skolor och maten måste ju vara god när den kommer fram också, säger Annika.

Men kursen öppnade hennes sinnen:

- Jag har alltid tänkt att ekologiskt skulle vara så dyrt, men det är det ju inte, säger Annika Ohlsson.

Erik Måneld arbetar på en Walldorfskola i Växjö där man bara serverar ekologisk mat.

- Det blev inte dyrare. Genom att vi också jobbar med säsongsanpassning av maten sänktes våra matkostnader när vi gick över till ekologisk mat, säger Erik Måneld.


Inspiration
Eriks förhoppning är att den stora vegetariska buffén skulle tända lusten och fungera som en inspiration i vardagen för skolans alla kockar. Vad som står på borden i de gotländska skolorna avgörs dock ofta av andra.


Träff
- Men de har vi också träffat under den här veckan. I onsdags kväll hade vi en träff med regionalråden och upphandlarna, berättar Gösta Skoglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om