Bungebrottet får varken ja eller nej

Kommunstyrelsen vill gärna att Nordkalk ska kunna expandera på norra Gotland.
Men inte till priset av norra Gotlands grundvatten. Därför säger man i remissvaret till Miljödomstolen varken ja eller nej till den planerade stortäkten vid Ducker 1:64 i Bunge.

Gotland2007-02-23 06:00
Kommunstyrelsen vill ha vattenfråga bättre utredd innan man tar ställning.
- I nuvarande underlag finns oklarheter om konsekvenserna för grundvattnet, både vad gäller kvalitet och kvantitet. De måste redas ut, sa kommunalrådet Eva Nypelius (c) efter kommunstyrelsens sammanträde i går.
När det gäller natur och miljö anser kommunstyrelsen att en samexistens mellan Nordkalks industriverksamhet och naturintressen är möjlig. Man menar att de försiktighetsmått och skyddsåtgärder bolaget föreslår är tillräckliga.
Gaffelfibblan och andra skyddsvärda arter, som motståndare till täkten stått upp för, nämns överhuvudtaget inte i kommunstyrelsens remissvar.
Det är grundvattnet kontra jobben och stenindustrin man fokuserar på.
- Stenindustrin är jätteviktig, inte minst för sysselsättningen på norra Gotland, sa Eva Nypelius som också pekade på att kalkfyndigheterna på norra Gotland klassats som riksintresse för kalkstensbrytning. Produktionen har således även ett nationellt intresse.

För högt pris
Men om priset för produktionen är förstört grundvatten kan inte kommunen ställa upp på det.
Medlemmar i föreningen Bevara Ojnareskogen hade helst sett att kommunstyrelsen gjort som länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden och sagt nej till Nordkalks ansökan.
- Man tar för stora risker. Utan vatten klarar vi oss inte, kommunstyrelsen borde sagt nej, säger medlemmar till GT .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!