Bungemuseet firar 100 år
Bungemuseet firar 100-årsjubileum i år och det firas med jubileumsbok, fest och speciella utställningar i friluftsmuseet som är landets äldsta och största.
Vi springer på en elev (Maja Engström) till skolläraren Theodor Erlandsson som berättar om den äldsta gården (1600-tal) och på 1700-talsgården möts vi av den pratglada pigan (Ulrika Pettersson) och de förmedlar genom teater alla fakta om de olika byggnaderna och dess historia. Det är Maja Engström som satt ihop spelet som lotsar besökaren runt museet på cirka en timme. Hon studerar till teaterpedagog och vill jobba på museum.
Maj-Gun Blomberg, föreståndare på Bungemuseet, bjöd in till presentation av jubileumsprogrammet tillsammans med några ur styrelsen samt den kommitté som skrivit en imponerande historik om de gångna 100 åren.
- Fast vi behövde bara göra de sista tio eftersom det gjordes en historik till 90-årsjubileet, förklarade hon.
Tre utställningar
Det finns tre utställningar: en 100-årsutställning, en Linnéutställning en utställning vid Strandridargården i Kyllaj som kommer att ha visningar hela sommaren, något man inte haft de senaste åren.
Linnéutställningen är gjord av Pia Ahlqvist som är "utlånad" av Gotlands hembygdsförening.
- Var kan man se den miljö som Linné upplevde om inte här? frågar hon sig.
På Bungemuseet finns fyra århundranden representerade från 1600-talet fram till i dag, något som gör platsen till en fantastisk tillgång för skolorna. Men det trista faktumet är att få skolor har råd i dag att skjutsa sina elever hit för ett besök. Förr i tiden ingick det för så gott som alla skolor, ett besök på Bungemuseet.
- Vi har nu kanske tre klasser här per år, berättar Man-Gun Blomberg.
Skandal
- Det är inget annat än skandal, utbrister Osborne Nyström, som är medförfattare till boken och minns från den egna skolgången.
- Det fanns barn som inte hade skor för att de inte hade råd, det var ju kristider då på 30-talet, men nog skjutsade skolan oss hit. Skulle vi inte ha råd med det i Sverige i dag när vi har det bättre än någonsin? frågar han sig.
Totalt besöker cirka 18 000 personer museet varje år och i jubileumsboken kan man följa statistik om detta och annat som rör verksamheten de 100 år som gått sedan skolläraren Theodor Erlandsson skapade museet i Bunge.
Fakta/
? Historien om museet som grundades av Theodor Erlandsson beskrevs i reportage i GT den 12 maj i år av Ola Sollerman (text) och Krister Nordin (foto).
? Jubileumsboken kommer att presenteras närmare i kommande nummer av GT.
? Jubileumsboken kommer att presenteras närmare i kommande nummer av GT.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!