Förslaget om framtidens skola på Gotland slog ned som en bomb under onsdagskvällen. Förslaget omfattar en avveckling av förskolorna Linden och Bryggaren i Visby och de åtta grundskolorna Stenkyrka, Endre, Vänge, Kräklingbo, Eskelhem, Sanda, Stånga och Öja. Dessutom föreslår man en avveckling av högstadiet på Fårösundsskolan.
Stefan Nypelius (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, var den som gav uppdraget om att utreda en ny organisation för förskolan och grundskolan på Gotland. Uppdraget gavs för nästan 1,5 år sedan.
– Vi måste se hur vi klarar kompetensförsörjningen bland lärarna och likvärdigheten för alla skolor på Gotland. Vi gör det här för barnen och att de ska få en bra start i livet med skolan, säger Stefan Nypelius och fortsätter:
– Nu ska det här processas politiskt och nu ska vi gå djupare in på vad det här betyder. De politiska avvägningarna, vad det betyder för utvecklingen på Gotland och hur ser det ut om vi jämför med bebyggelsestrukturen som är runt om på ön.
Han var själv med när flera skolor lades ner under den första delen av 2000-talet. Då lades skolorna i Hablingbo, Träkumla, Stenkumla, Halla, Hejde, Barlingbo, Gothem och Östergarn ned. Flera av satsningarna som man pratade på kvarvarande skolor har uteblivit.
– Flera av politikerna var med då och då skulle man satsa på vissa skolor, men sedan är inte satsat som man tänkt. På Endre skola skulle man exempelvis satsa genom att man sammanfogade Barlingbo och Endre skola. Men där är det två lektionssalar med tillfälligt bygglov, en förskola med tillfälligt bygglov och Ingen slöjdsal eller idrottshall. Där har vi inte gjort satsningarna som det pratades om. Vi måste se vad det finns för grunder till att förvaltningen gjort de här bedömningarna som finns i förslaget, då är det bland annat antalet elever och status på byggnaderna, säger han.
Vad säger du som centerpartist om förslaget – många av skolorna finns på landsbygden?
– Skolhuset är en oerhört viktig bild och en förutsättning för att en barnfamilj kanske flyttar dit. Men det är lika viktigt för landsbygdens barn att det finns bra lärare och att vi kan attrahera dem, säger Stefan Nypelius.
Under onsdagskvällen var det många och starka reaktioner i sociala medier. Flera av dem uppmanade att man skulle mejla till just Stefan Nypelius och vädra sin åsikter. Han säger att han varit beredd på att det skulle bli reaktioner.
– Jag var med och gav uppdraget för snart 1,5 år sedan och vi har varit förberedda på att det här skulle komma. Det här är en fråga som berör allmänt. Det har varit ute i sociala medier, men vi har inte fått så många mejl. Frågan är viktig för Gotland och utvecklingen av ön, säger Stefan Nypelius.
Är det några skolor som du tycker ska läggas ner eller inte läggas ner?
– Kräklingbo och Öja är två stora frågetecken som vi måste göra avvägningar kring. Sedan är det inte heller helt självklart med Fårösunds högstadie. Där måste vi göra politiska avvägningar utifrån servicestrategin eller vad som händer i bygden överhuvudtaget. Varje skola som är berörd i det här förslaget blir en diskussionspunkt, säger Stefan Nypelius.
Kan skolnedläggningar vara något som blir kostsamt inför nästa val?
– På fastlandet har val ibland nästan blivit en folkomröstning kring skolornas framtid. Min första målbild är att vi måste ha en bred politisk enighet om hur vi ser på utvecklingen framåt. Det här beslutet måste vara så stabilt som möjligt, säger Stefan Nypelius.
För tillfället är det kanske inte den bästa stämningen bland politikerna efter beslutet kring Romapaketet. Hur ser du på att försöka enas efter hur det blivit där?
– Ja ... Jag får hoppas att vi politiker kan vara så professionella att se vilka frågor som är viktiga och föra diskussioner på ett sakligt sätt. Jag hoppas att alla tar sitt ansvar där, om vi politiker ska vara trovärdiga måste så många aspekter som möjligt spela in här, säger Stefan Nypelius.
Han är tydlig med att han ska försöka och komma ut till de personer som önskar diskutera framtiden för "sin" skola. Men att den pågående coronapandemin sätter käppar i hjulet.
– Vi hade gärna sett flera möten om det här. Men nu blir det svårare, i stället får vi försöka köra med smågrupper på 10-12 personer och komma ut om någon önskar det, säger Stefan Nypelius.