BUP på Gotland om oroväckande trenden

Unga på Gotland får mest med sömnmedel och lugnande medel utskrivet på recept i hela landet. Nu ger BUP sin syn på saken.

Gotland är det län som skriver ut mest sömnmedel och lugnade medel till barn.

Gotland är det län som skriver ut mest sömnmedel och lugnade medel till barn.

Foto: Privat

Gotland2022-10-11 08:07

Det är försäkringsbolaget If som har bearbetat statistiken från Socialstyrelsen. Av den framgår att användningen av förskrivna sömnmedel och lugnande medel har ökat med nästan det sjudubbla i hela landet. Gotland följer den trenden och ligger i topp.

Enligt Socialstyrelsens siffror har användningen av dessa läkemedel i åldersgruppen 10 till 19 år ökat från 12 till 80 per 1000 personer på Gotland på tio år. Så stor ökning hade inget annat län. Under 2021 hämtade 510 patienter i åldrarna 10 till 19 år ut sömnmedel och lugnande medel på recept på Gotland, enligt statistiken. Bland de yngsta, mellan 0 och 9 år, ökade användningen av dessa medel kraftigt.

– Det är en oroande utveckling att användandet av insomningsmedel bland unga ökar så kraftigt, anser Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If och säger att det är ett nytt fenomen.

– Sömn är en viktig byggsten både för hälsa och välmående och sömnproblem måste tas på allvar, säger hon.

undefined
Gotland är det län som skriver ut mest sömnmedel och lugnade medel till barn.

Observera att statistik i ett så litet befolkningsunderlag som Gotland, kan vara missvisande om man jämför med andra län. Siffrorna hur det ökat under tio år på Gotland är dock tydliga. 2011 skrevs sömn- och lugnande medel ut till 12 av 1000 unga och 2021 var siffran 80 av 1000.

BUP, barn- och ungdomspsykiatrin på Gotland tar emot unga som av olika anledningar behöver hjälp, kopplade till psykisk ohälsa. Kinga Rytarowska, läkare på BUP, har ingen direkt förklaring till att fler behöver recept på sömnmedel. Det finns flera förklaringar.

– BUP har korta väntetider och en bra bemanning, vilket gör att fler unga kan få hjälp snabbt, säger Kinga Rytarowska och menar att det är en förklaringshypotes till att fler läkemedel skrivs ut.

– Vi är väldigt tillgängliga och kan ta emot de unga snabbt och då hinner de flesta inte försämras i sitt psykiatriska tillstånd, vilket är positiv.

– Alla patienter som varit i kontakt med oss på BUP på grund av psykiatriskt problematik och som inhämtade sömnläkemedel under 2021 motsvarar cirka 5,45 % av alla gotländska barn och ungdomar.

Hon säger att de inte använder starka preparat.

– I huvudsak använder vi oss av Melatonin-preparat som går att köpa receptfritt och som inte är beroendeframkallande, när vi bedömer att detta behövs, säger Kinga Rytarowska.

undefined
Melatonin är det sömnmedel som mest ordineras till barn. Circadon är ett annat sömnmedel som ordineras.

Melatonin är ett hormon som styr sömn och vakenhet. Vid en del tillstånd, som till exempel under långvarig stress producerar inte kroppen tillräckligt med melatonin och då kan det bli svårare att somna. Melatonin finns naturligt i våra hjärnor

Kinga Rytarowska förklarar att sömnproblem inte är en diagnos i sig utan ett av flera symptom vid psykisk ohälsa.

– Vi har patienter som har sömnstörningar kopplat till andra diagnoser som till exempel bipolär sjukdom, depression, ångest, ADHD och autism. Sömnstörningsbehandling är en del av en bredare behandlingsinsats. Sömnstabilisering har stort betydelse i de flesta psykiatriska sjukdomar.

Hon betonar att just sömnkvalitet hos barn och ungdomar kan vara avgörande för att de ska må bra. 

– I första hand ger vi råd och försöker komma fram till olika strategier för att unga ska komma ner i varv med lagom aktiviteter, släckta skärmar och inte för mycket stimuli på kvällen. Vi betonar också fysiskt aktivitet och bra matintag och att de inte vänder på dygnet. Föräldrarna behöver också stöd för att behandlingen ska lyckas. 

Så många barn tar medicin

Sömnmedel och lugnande per 1 000 barn 10-19 år 2021. Siffran inom parentes är ökningen sedan 2011.

Gotland 80 (+68)

Uppsala 72 (+52)

Dalarna 71 (+56)

Stockholm 68 (+54)

Jämtland 68 (+54)

Blekinge 66 (+56)

Halland 66 (+48)

Västmanland 64 (+50)

Gävleborg 63 (+46)

Västerbotten 62 (+45)

Norrbotten 61 (+48)

Västernorrland 55 (+42)

Skåne 55 (+45)

Södermanland 52 (+39)

Västra Götaland 50 (+38)

Örebro 50 (+40)

Värmland 49 (+39)

Östergötland 48 (+36)

Jönköping 43 (+35)

Kalmar 43 (+30)

Kronoberg 40 (+33)

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!