Bergkvarabuss och dess depåchef Henric Hedenqvist fick en tuff start på tiden som operatör för öns kollektivtrafik: Coronaanpassning, nya tidtabeller och linjedragningar, därtill en rad genanta incidenter som fått stor uppmärksamhet i sociala och traditionella medier.
– Det var många faktorer som samverkade i början. En del av dem kunde vi påverka, andra inte. Så visst var det i någon mån en "tuff start", säger Henric Hedenqvist.
Men nu har det gått en tid sedan Bergkvara fick löpa gatlopp på insändarsidorna.
Har läget stabiliserats?
– Jo, det tycker jag. Allting flyter på avsevärt bättre nu. Det blir alltid en liten inkörningsperiod när man åtar sig ett uppdrag i den här skalan. Vi har kommit en bra bit på den resan, även om vi fortfarande lär oss nya saker varje dag. Nu gäller det att visa våra resenärer att vi menar allvar med att utveckla kollektivtrafiken på ön, säger depåchefen.
Regionen har hela tiden betonat att man känner förtroende för Bergkvarabuss. Och det gör man fortfarande. Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken på Region Gotland, medger samtidigt att övergången från Gotlandsbuss till Bergkvarabuss inte varit helt smärtfri.
– Allting har inte fungerat perfekt från dag ett, det skulle nog de flesta hålla med om. Men varje gång det hänt något, så har problemet identifierats och åtgärdats omedelbart. Från vårt håll ser vi ingenting som tyder på någon underliggande strukturell orsak.
Har Bergkvara fått oförtjänt mycket kritik?
– Hm... Så här: Flera förändringar har ägt rum på kort tid, och vissa är inte förtjusta i det. Kritik kan vara berättigad, men problemet är att allting klumpas ihop och läggs på Bergkvara.
Henric Hedenqvist håller med.
– Vårt jobb är att bemanna linjerna som regionen beslutat om, ändå är det vi som får stå till svars i alla frågor som rör kollektivtrafiken. Det är inte riktigt rättvist. Och visst, kritik är bra, det kan man dra lärdomar av. Men man får tänka på hur man framför den.
Under hösten kommer man att ha ett antal "ö-råd". En gång varannan månad ska representanter från förarkåren, regionen och Bergkvaras ledning ses för att diskutera hur kollektivtrafiken kan utvecklas.
– Själv är jag särskilt nyfiken på att höra vad de förare som varit med ett tag har att berätta. Det perspektivet, hur det var förut, är viktigt för att utveckla verksamheten framåt, säger Henric Hedenqvist.