I somras tog Bergkvarabuss över avtalet med Region Gotland om kollektivtrafiken och skolskjutsarna på ön, och Gotlandsbuss med 13 lokala bussbolag, tappade uppdraget efter att ha innehaft trafiken sedan 2008.
Avtalet innebar rutin och ekonomisk trygghet för bolagen, som efter förlusten blev helt beroende av att köra beställningstrafik. Och coronapandemin visade tydligt att suget efter bussar kan svaja rejält från en tid till annan.
Två bussbolag inom Gotlandsbuss har valt att helt lägga ned sin verksamhet, Stånga buss och Gadds buss. Perssons buss, som var störst i Gotlandsbuss sett till antal bussar, var också på väg att lägga ned i december 2019, när det stod klart att Bergkvarabuss skulle ta över avtalet.
– Första instinkten var att skita i allt. När vi fått reda på att vi förlorat kollektivtrafiken tänkte jag att vi kör över högsäsongen, och sedan säljer vi av alla bussar, berättar Peter Johansson, i dag ensam ägare till Perssons buss.
Han kände sig dock inte klar.
– Jag fick lite distans under sommaren och tänkte på alla bra chaufförer vi hade, och kom fram till att jag ville fortsätta. Det måste gå, även om man får slåss lite.
Samtidigt, i juni 2020, fick han kontakt med Visby frakt, som är transportör av paket och pall åt DHL på Gotland.
– Ägaren frågade om jag inte ville köpa åkeriet med personal, och så blev det.
Med åkeriet i samma ägo innebär det en viss trygghet. Bland åkeriets avtal finns bland annat utkörning av Ikea-paket på Gotland.
Peter Johansson och systern Pernilla Larsson ägde tillsammans Perssons buss från 2012 till 2020. Förra sommaren kände sig Pernilla dock klar, och sålde sin ägarandel till Peter. Företaget startades 1978 av Peter och Pernillas pappa Jörgen Persson.
Den mesta trafiken för Perssons buss beställs av eventbolag, hotell, idrottsföreningar och kryssningsföretag.
– Gotlänningar och gotländska företag är duktiga på att anlita oss. Vi får hoppas att det fortsätter så.
Det har varit viktigt för Peter Johansson att köra miljövänligt, och sedan i år har han därför investerat i fyra lastbilar som drivs av biogas.
– Jag vill gärna vara först och så fort som möjligt satsa miljövänligt. Biogasen är lokalproducerad och tankstationen ligger precis bredvid åkeriets terminal på Lundbygatan.
Sedan 1 oktober är både alla bussar och lastbilar också anpassade att kunna köras på HVO, förnybar biodiesel.
– Så fort HVO kom till Gotland ställde vi om alla våra bussar. Så nu kör vi egentligen helt gröna transporter inom mitt segment på Gotland, det vet jag inte om någon annan klarar, säger Peter Johansson.
Han är även sugen på att övergå till elbilar inom en snar framtid.
Trots att han valde att titta framåt istället för att lägga ned sitt bussbolag tror han inte att möjligheterna att växa som bussbolag är överdrivet stora på Gotland.
– Jag tror inte det finns beställningstrafik för fler bussar under högsäsong. Men jag skulle bli glad om vi behövde utöka. Vintern har jag dock svårt att se att underlaget ökar.
I upphandlingen om kollektivtrafik och skolskjutsar ställde Region Gotland bland annat krav på att 70 procent av busstrafiken skulle gå på biogas, ett krav Gotlandsbuss inte kunde nå upp till.
Gotlandsbuss finns ännu kvar som bolag. Nästa avtalsperiod gäller från år 2023. Upphandlingen kring den är igång just nu.