Bergkvarabuss har fått sin fiskar varma sedan man klev in som ny operatör för den gotländska kollektivtrafiken i somras.
På såväl insändar- som nyhetsplats har resenärer vittnat om otrevligt bemötande, chaufförer som kör fel och teknikstrul.
– Det är små bränder hela tiden som måste släckas. Allt känns väldigt rörigt just nu.
Den person som uttalar sig har arbetat som busschaufför i många år, både på fastlandet och på Gotland. Och det är inte första gången föraren i fråga, som vill vara anonym, är med om ett operatörsskifte.
– Det blir ju alltid lite stök i sådana lägen, men jag aldrig varit med om något liknande tidigare, säger hen.
En del av förklaringen, menar vår anonyma källa, är alltså bristfälliga introduktioner för nya förare.
– När man är ny på jobbet, kanske till och med ny på ön, är det jätteviktigt att man får prova på att åka med en erfaren förare. Det är så man lär sig alla tips och trix, sånt som man inte kan snappa upp från en GPS eller karta. Bergkvarabuss säger att de utbildar i "linjekännedom", men jag känner till fall där detta inte skett, där man kastats ut i trafiken direkt utan mycket till handledning. Då är det inte så konstigt om det blir galet.
Bussarnas GPS-system gör inte saken bättre, säger bussföraren.
– Systemet är inte nytt, men för en nykomling måste det framstå som totalt ologiskt. Det är liksom bak- och fram. Detta är inget problem om man har god lokalkännedom, då vet man ju vilken riktning man ska i. Men alla har inte den kunskapen.
Henric Hedenqvist, depåchef för Bergvarabuss på Gotland, blir förvånad när han tar del av kritiken.
– Utbildning är något vi jobbar aktivt och kontinuerligt med. Det finns alltid utrymme för förbättring, men jag känner verkligen inte igen mig i den här bilden. Vi erbjuder alla våra förare utbildning i linjekännedom, där man får åka med en kollega som har bra koll på linjen, säger han.
Får alla som kör era bussar den utbildningen?
– Det där måste ju anpassas efter varje enskild förare. Om man kört samma linje under lång tid har man inte samma behov som den som kommer in utifrån eller någon som är van vid en annan linje. Om man som förare känner sig osäker bör man säga till, så fixar vi en ordentlig genomgång. Det ligger i både vårt och förarens eget intresse, ingen vill ju göra ett dåligt jobb.