Busschaufförerna kräver kontantstopp
Busschaufförerna hoppas att knivrånet i Västerås ska bli en väckarklocka. Nu kräver de kontantstopp på bussarna.- Vi är helt utelämnade, säger busschauffören Henrik Holmgren.
Oskyddade. Henrik Holmgren berättar att bussarna inte ens har något larmsystem. Foto: tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Med anledning av det brutala knivrånet kräver kommunals ordförande Ylva Thörn nu ett totalstopp för kontanthantering på alla bussar i Sverige.
- Nu får det vara nog. Lördagens tragiska knivrån måste bli en väckarklocka. Vi kan inte acceptera att arbetsgivarna riskerar busschaufförernas säkerhet helt i onödan, säger Ylva Thörn i ett pressmeddelande.
Busschaufförerna på Swebus bussterminal i Visby är oroliga för sin arbetsmiljö.
Bråkiga resenärer
Något rån har de ännu inte blivit utsatta för. Men chaufförerna vittnar om alkoholpåverkade resenärer som bråkar, kissar på sig och spyr under resorna.
Värst är det under den så kallade "Stockholmsveckan" i juli.
- Den veckan var helt extrem, jag hann inte städa bussen mellan alla turer, utan åkte runt med spyor hela tiden. Och linje 10 (mellan Hemse, Burgsvik och Visby) är den absolut värsta linjen sommartid, säger busschauffören Henrik Holmgren.
Chaufförerna är många gånger ett lätt byte. De sitter helt oskyddade, ofta lågt ner och med hela dagskassan inom en armlängds avstånd från en eventuell angripare.
Enligt dem är det bara en tidsfråga innan någon försöker råna dem.
- Vi är helt utelämnade, vi har inte ens ett larmsystem, säger Henrik Holmgren.
Knivrånet i lördags var bara ett i raden av otaliga tillslag mot bussars dagskassor.
I många anda län råder därför redan kontantstopp på bussarna. I Stockholm kan resenärerna köpa biljetter på Pressbyrån och genom sms.
Men Swebus har inga planer på att överge kontantbetalningen på Gotland.
- Nej, vi har inte fått några indikationer på att det inte skulle fungera där, säger Leif Enroth, chef för Swebus på Gotland.
Enligt Leif Enroth talar också Gotlands glest utspridda befolkning mot en kontantlös betalning.
- Det gäller också att det finns bra system för att köpa biljetter, säger han.
Inte heller kommunals regionala skyddsombud tror på något omedelbart kontantstopp.
- Vi måste först ha ett konkret fall att gå på för att kunna göra något, säger skyddsombudet Arne Bingström.
Gotlands kommun är huvudman för all kollektivtrafik på ön. Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) lovar ingen omedelbar förändring, men han stänger inte heller några dörrar för ett kontantlöst system i framtiden.
- Det är en diskussion som vi får ta med Swebus. Men ser de ett arbetsmiljöproblem så är det inget som vi kommer att motarbeta från kommunens sida i alla fall, säger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!