Helagotland har fått ta del av en av busschaufförens körordrar. Passets starttid är 06.33, nästkommande fem minuter, fram till 06.38, är inplanerade med "förtjänst".
– Då ska man gå igenom bussen, göra säkerhetskontroll, logga in, ställa in förarplatsen och så vidare. Oftast räcker inte tiden till och man blir väldigt stressad. Det gör att många väljer att komma för tidigt till jobbet för att hinna med, säger busschauffören.
För redan vid 06.40 ska bussen infinna sig vid den första hållplatsen. Vid varje hållplats ska bussen sedan avgå samma minut som den kommer in. Passet pågår sedan till 18.54.
– Det finns liksom ingen tid att se till att passagerarna kommer på plats, fälla ner rampen för rullatorer och barnvagnar, sälja biljetter och så vidare. Det är väldigt tajt med tid vilket gör det i stort sett omöjligt att uppfylla de krav vi har från olika håll, säger busschauffören och fortsätter:
– Till att börja med har vi krav på oss från resenärerna, vad de förväntar sig. Det ska vara en lugn körning och man ska ha tid med att svara på frågor och så. Sen har vi krav från regionen och vi måste även förhålla oss till EU:s kör- och vilotidsregler. Vi får inte köra för mycket och måste ta paus då och då. Men jag kan säga att om vi skulle köra efter alla dessa krav hela tiden, så skulle vi bli försenade varje gång. Det är helt sinnesrubbat.
Han berättar också att arbetet går ut över det sociala på arbetsplatsen.
– När vi väl har paus så är det väldigt sällan man har tid för konversationer med kollegorna. All den här stressen gör att man sitter och tittar på vilket moment som ska göras härnäst. Eller så har man inte rast samtidigt, så det har blivit mer ensamt på pauserna än innan. De flesta som kör buss gör ju det för att de tycker om det sociala med kollegor och resenärer, säger busschauffören.
Annika Olofsson är ombudsman på Kommunal, sektion Gotland. Hon menar att det är fler busschaufförer som haft klagomål på att de inte hinner med sitt arbete.
– Det finns inga som helst marginaler för förarna. Arbetsgivaren kan ju lägga till fler minuter, det finns inget som hindrar det och vi för en diskussion om detta, säger Annika Olofsson.
Hon förklarar att Gotlandsbuss håller sig inom kollektivavtalets ramar, men att man förhoppningsvis kan förhandla fram bättre villkor.
– Det är framför allt i för- och efterarbetet i depån som vi skulle önska att det fanns mer tid. Det är mycket som måste göras med städning och så vidare. Där krävs det större marginaler, säger Annika Olofsson.
Göran Hult är vd på Gotlandsbuss och han menar att det pågår ett ständigt jobb med att se till att körordrarna ska bli så bra som möjligt.
– De är framtagna efter en modell och har godkänts av facket, och vi går igenom dem med medarbetare och chaufförer. De håller måtten, men det finns alltid att jobba på. Vi har inte som avsikt att någon ska känna sig stressad utan det är något vi jobbar mot hela tiden och försöker stödja de som är stressade, säger Göran Hult och berättar att det redan har gjorts åtgärder:
– Till sommaren har vi äntligen fått stretcha ut tidtabellen som har varit svår att hålla och vi har nu fått mertid till den. Så det pågår ett jobb hela tiden och vi lyssnar med stora öron på vad våra förare säger och försöker gå till mötes så gott vi kan inom de ramar vi har.