Bussiga kortet blir bussig biljett
Ersätt Bussiga kortet med en bussig biljett. Och avskaffa det helt i stadstrafiken.Det föreslår majoriteten i tekniska nämnden. Men inget beslut har tagits om när det ska ske.
Stadsresenär. Nancy Diaz åker en hel del buss, men bara inom Visby. Hon tycker att kollektivtrafiken i Visby fungerar utmärkt. "Men kanske åker färre buss på sommaren, och tar cykeln i stället", funderar hon.
Foto: Bengan Zettergren
Kortet finns med som en möjlig besparing 2010 i tekniska nämndens strategiska plan för de närmsta åren. 1,3 miljoner kronor skulle det ge.
Enbart landsbygden
Som ersättning föreslår man att en kraftigt subventionerad "bussig biljett" tas fram, men den ska då enbart gälla i landsbygdstrafiken. I stan blir det slut med bussåkandet för de unga.
- Det finns även ett folkhälsoperspektiv i det här. Ungdomarna mår bra av att röra sig mer, sa tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) efter mötet.
Oppositionen emot
Oppositionen gillade dock inte det här. De vill ha kvar Bussiga kortet så som det är i dag.
- Det var en reform vi var helt eniga om, vi ville att ungdomar skulle vänja sig vid att åka buss. Jag tycker fortfarande det är viktigt och vill att kortet behålls, sa Tommy Gardell (s).
Kan försvinna snabbt
Han yrkade på att alla skrivningar om att ta bort Bussiga kortet skulle strykas i den strategiska planen. Det ledde till tre voteringar som samtliga vanns med 6-5 av den borgerliga majoriteten.
När kortet kan komma att dras in finns dock inget beslut om. Men det kan gå snabbt.
- Om kommunstyrelsen kräver kan det tas bort redan till hösten. Men annars gör vi inga förändringar före årsskiftet, sa Kjell Skalberg.
Stora besparingar
Förslaget till budget för 2010 samt den strategiska planen kommer nu att granskas av kommunstyrelsens budgetberedning som sammanträder första veckan i maj. Och med tanke på de kraftiga underskott som förväntas i kommunens ekonomi lär besparingsförslag välkomnas.
Tekniska nämnden skickar med en lista på totalt tio verksamheter som, eftersom de inte är lagbundna, kan dras in eller skäras ner. Förutom Bussiga kortet är det anslag till Botaniska trädgården, pengar till bad- och besöksplatser, offentliga toaletter, natur och kulturvägar med mera. Totalt handlar det om verksamheter för 17,7 miljoner kronor. (Se faktaruta).
Svårt beslut
- Vi säger inte att vi vill dra in de här verksamheterna, bara att det är möjligt eftersom det är frivilliga åtaganden. Men många av dem är samtidigt tillväxtskapande och kanske sådant vi borde satsa på i stället, sa Kjell Skalberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!