Förra veckan skrev Gotlands Tidningar om att elever som bor på landsbygden kan tvingas stanna hemma på grund av att de inte får plats på morgonbussarna. Smittorisken gör att bussarna bara kan fyllas till 25 procent.
Nu flaggar Jyrki Vainio, som är enhetschef för kollektivtrafiken, för att det även kommer att drabba den bussburna arbetskraften.
– Vi kommer inte kunna plocka upp samtliga som vill åka med om alla vill åka samtidigt, säger han och fortsätter:
– Vi måste bredda ut åkandet, och då måste arbetsplatser och skolor acceptera både tidig och sen början. Vi måste bredda ut peaken till flera timmar.
Den senaste tiden har Region Gotland fått in flera klagomål från resenärer som blivit förbiåkta när bussen varit full.
– Jag kan bara beklaga, men jag har inga extrabussar att sätta in. Vi kör med alla bussar vi har, jag kan inte trolla fram en buss.
I dagsläget kör kollektivtrafiken 277 turer om dagen.
– Jag skulle behöva fem gånger så många bussar och busschaufförer för att kunna flytta samma mängd folk som vi gjorde innan pandemin.
Det har även kommit in klagomål gällande att bussarna varit för fulla. "Jag tog buss 10 från Klintehamn till Visby 17/6. Vid Tofta var det lång kö av ungdomar som trängde in i bussen och fyllde alla sitt- och ståplatser med råge. Alla restriktioner kring avstånd var totalt upphävda", skriver en resenär i en synpunkt till Region Gotland.
– Jag vet att vi åker förbi personer och jag vet att folk ibland tränger sig in i bussen så att det blir för många. Vi kan inte köra alla som vill åka med, vi kan inte förutsätta att all samhällsfunktion är precis som den var innan corona, säger Jyrki Vainio.
Han ser tre lösningar på problemet:
– Det första är att vi inte kan åka samtidigt. Men det räcker inte. Den andra är att vissa måste hitta ett annat sätt att transportera sig under coronatiden, man kan samåka med kompisar eller gå ihop med barnens kompisars föräldrar. Det här bär emot i min själ att säga, jag ska ju prata gott om kollektivtrafiken och uppmana människor att lämna bilen hemma, men under pandemin måste jag prata emot mig själv, säger han.
Den tredje lösningen skulle vara, menar Jyrki Vainio, om Folkhälsomyndigheten gick ut och sa att de lättar på restriktionerna för kollektivtrafiken.
– De här tre sakerna måste samverka med varandra. Då går det att lösa problemet. Men om en av parterna inte vill hitta en lösning kommer vi att köra i diket. Då kommer vi att få ett stort problem på halsen om tre veckor.