Flera verksamheter har bojkottat Marabou efter att det blev känt att dess ägare, livsmedelsjätten Mondelez, valt att behålla både försäljning och produktion i Ryssland. Detta efter att landet invaderade Ukraina. Tidigare i veckan gick bland andra Liseberg ut med att man pausar alla inköp från Marabou. På Gotland har butikerna hanterat problemet på olika sätt.
På ICA Supermarket Atterdags har man valt att sätta upp skyltar med texten ”För er info. Mondelez är svartlistad av Ukraina”. Sanna Söderlund, som är personal- och kvalitetsansvarig, berättar att det är ett sätt att informera kunderna.
– Vi kände att en skylt var självklar för att upplysa men sedan får kunden själv göra sitt val.
Det är dock inte den enda skylt butiken valt att sätta upp. Sanna Söderlund berättar att man har ett 20 till 30-tal skyltar på olika platser i butiken.
– Vi vill inte hänga ut bara Mondelez för det finns flera varumärken och leverantörer med koppling till Ryssland. Till exempel Unilever (ägare till bland annat GB Glace), Gevalia och Pepsi. Skulle vi ta bort alla varor med koppling till Ryssland så skulle det bli svårt att fylla upp hyllorna, men vi säljer inga varor som producerats i Ryssland, säger Sanna Söderlund.
Har kunderna reagerat på skyltarna på något sätt?
– Faktiskt inte. Vi har inte fått någon kommentar eller något mejl och jag tänker att det är bra.
På Stora Coop i Visby har man däremot valt att inte sätta upp några skyltar, men det kan komma att förändras snabbt, förklarar Frida Ganshed, vd på Coop Gotland. Hon understryker att Marabous produkter tillverkas i Sverige utan några råvaror från Ryssland.
– Vi uppfattar att kunderna ofta är väldigt pålästa själva så det är inget vi funderat på. Det kan förändras snabbt men just nu känner vi oss trygga i att inga av de varor vi säljer i våra butiker kommer från Ryssland. Vi följer utvecklingen väldigt noga.
Är det svårt som butik att navigera i den här typen av frågor?
– Det är svårt som företag men också som privatperson. Det finns alltid saker att ta hänsyn till, både etiskt, socialt men också hållbarhetsmässigt. Vi gör avvägningar både som företag och privatpersoner varje dag, säger Frida Ganshed.
Kunskapen hos flera av de konsumenter Helagotland pratat med visade sig också vara relativt god kring livsmedelsföretagens aktivitet i Ryssland.
– Jag stod vid färskosten innan och höll på att välja en burk Philadelphia (ägt av Mondelez) men jag lade tillbaka den och valde ett annat märke, säger Mattias Blomberg som handlade på ICA Maxi under torsdagsförmiddagen.
Pensionärsparet Berit och Gunnar Stagnelid ville inte medverka på bild men berättar under sin Lidl-handling att de följt nyheterna kring Mondelez.
– Innan handlade vi Marabou men inte längre. Nu får det vara nog, säger Berit Stagnelid.
– Jag tycker att det är bra att man bojkottar alla de som stannar kvar och sponsrar det där kriget. Tyvärr vet man inte vad alla företag heter men det man får reda på tycker jag man ska låta bli att shoppa, tillägger maken.
Josefine Ringbom och Hannah Ahlberg stryker omkring runt godisavdelningen på Stora Coop när Helagotland får en pratstund med dem.
– Jag bortser ifrån det. Det är bra att försöka välja annat men oftast tänker jag mest vad som är gott och köper det, säger Hannah Ahlberg som får medhåll från vännen.