Bygdens protest är massiv mot förslaget
De stod i kö för att lämna protestlistor, och de vinkade ivrigt för att komma med inlägg.Utan tvekan är nedläggningshotet mot Roma vårdcentral något som berör bygden starkt. Över hundra personer kom till Lövsta för att diskutera förslaget på onsdagskvällen öppna möte.
Jag tänker inte stå till svars för något nu. Jag vill ha en dialog först, gärna många allmänna möten, förklarade han.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningens stabschef Ann-Christin Olsson Kullberg och kommunens primärvårdssamordnare Andrea Widén fick inledningsvis ge sin syn på förslaget som innebär att Roma vårdcentral läggs ner. Kvar på landsbygden blir de i Slite och Hemse, medan Visby får tre vårdcentraler.
<span class=MR>Rekrytering svår nöt</span>
En av de svåra frågorna är problemet att rekrytera läkare till vårdcentralerna på landsbygden. I Roma, där det finns tre heltidstjänster, arbetar för närvarande en ordinarie läkare halvtid. Övriga tjänster har inte gått att besätta, trots att man anlitat en rekryteringsfirma och lockar med lönetillägg. Svårigheten att locka läkare till Roma var en fråga man återkom till flera gånger under kvällen.
Ann-Christin Olsson Kullberg tror att större vårdcentraler på landsbygden har lättare att locka unga läkare. Närhet till kollegor, större chanser att få arbeta med ny teknik, bättre resurser och möjlighet till flexibel arbetstid är sådant som skulle gå enklare att ordna.
<span class=MR>18 argument klara</span>
Om Åke Svensson kom för att lyssna så hade hans kollega i hälso- och sjukvårdsnämnden Lars Thomsson (c) redan bestämt sig. Han lade på en argumentlista på over-headen, och i arton punkter förklarade han varför vårdcentralen i Roma måste få vara kvar.
Det är närheten som ger trygghet, slog han fast. Och i Roma finns äldreboendena Syrengården och Klostergården, därtill en rad lägenheter för äldre.
Ann-Christine Olsson Kullberg hade inledningsvis påpekat, att förslaget inte tillkommit för att spara pengar. Det tog Lars Thomsson som ett argument för att behålla vårdcentralen.
Läggs vårdcentralen ner ökar istället kostnaderna för hemsjukvården, sjukresorna blir dyrare och distriktssköterskorna får tillbringa mer av arbetstiden i bil, tillade han.
<span class=MR>Har redan långt</span>
Ytterligare argument bidrog Olof Thomsson, Östergarn, med. Roma vårdcentral har i huvudsak sitt upptagningsområde österut, och de i Östergarn är bland dem som har längst vården.
Det går inte att lägga ner. Vi har redan tre mil till Roma i dag, sade han.
Allan Kolmodin (centerpartist i social- och omsorgsnämnden) påpekade snedfördelningen mellan stad och landsbygd. Visby får enligt förslaget tre vårdcentraler på 24 000 personer, medan landsbygden går två på 34 000 personer.
Varför inte ha två vårdcentraler i Visby och göra vårdcentralen i Roma större, föreslog han.
<span class=MR>"Fackets förslag"</span>
Wenche Nerdrum Ullman, ordförande i Utveckling Norra Gotland, sågade förslaget helt. För de på norr innebär förslaget att läkarmottagningen i Fårösund flyttas till Slite.
Det är som om två fackföreningar skrivit förslaget. Det är svårt att rekrytera för att läkare känner sig ensamma, alltså måste man göra större vårdcentraler.
Nej, återremittera förslaget. Det måste till ett nytt med flera alternativ, tyckte Wenche Nerdrum Ullman.
Åke Svensson, som kommit för att lyssna, hamnade ändå i försvarsställning.
Jag tänker inte vara med och driva igenom något som är vansinnesfrämmande. Vi måste få ett konsensusbeslut där så många som möjligt är överens, sade han.
Åke Svensson kan till den fortsatta handläggningen av frågan lägga tre skriftliga protester. Roma-Björke argumenterar i ett brev för att vårdcentralen i Roma bör byggas ut. Romaprästen Staffan Beijer överlämnade ett upprop med femtio namnunderskrifter, antaget vid söndagens seniordag. Slutligen så överlämnade distriktssköterskan Lena Lind de protestlistor som legat i entrén på vårdcentralen.
Bygdens protest mot nedläggningsförslaget är massiv.
Fullsatt. Mötet på Lövsta var välbesökt. Över hundra personer kom för att lyssna och argumentera.
Protestkö. Barbro Ronsten (c) stod först i kö för att överlämna protestskrivelser. Efter i kön kom Staffan Beijer och slutligen distriktssköterskan Lena Lind.
Lyssnade. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Åke Svensson kom för att lyssna. Går det att ha kvalité i vården när man inte kan locka läkare till Roma, undrade han.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!