Byggboom på Gotland: "Varenda jäkel bygger pergola"

Många företag går på knäna på grund av coronapandemin, men inte virkesförsäljarna. När folk inte har några jobb att gå till bygger de pergolas istället.

Fredrik Eriksson är under sommaren virkesansvarig på Snicken i Visby och han säger att de allra flesta som köper virke nu ska bygga pergola.

Fredrik Eriksson är under sommaren virkesansvarig på Snicken i Visby och han säger att de allra flesta som köper virke nu ska bygga pergola.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2020-07-27 19:30

På fastlandet rapporteras det om stor virkesbrist till följd av att alla som fått mer ledig tid än förväntat nu passar på att renovera eller förnya i hemmet.

På Gotland är det definitivt en byggboom på privata sidan, men än så länge ingen virkesbrist. På Snicken i Visby är Fredrik Eriksson virkesansvarig under sommaren och han märker av en stor skillnad på klientelet de senaste månaderna.

– Normalt är det flest företagare och proffs som köper av oss, men nu är säkert nio kunder av tio privatpersoner utan större erfarenhet av att bygga, säger han.

Så vad bygger de?

– Pergolas. Folk bygger som aldrig förr och varenda jäkel ska bygga pergola, säger han och ler.

Snicken får det mesta av sitt virke från Gotlandsflis som lyckats förse dem med tillräcklig mängd under hela våren och sommaren, även om det kanske inte blir lika stort utbud på speciallängder.

– Det brukar vara lättare att få in speciallängder. Majoriteten av det vi säljer i dag är fallande längder och många av de som köper nu vill gärna ha exakta mått. Det blir lite mer spill nu, men det får man ta, säger Fredrik Eriksson.

Även kunskapsnivån skiljer sig rätt mycket från vad de är vana vid och det blir mycket förklarande och visande av olika slags virke.

– Det blir ofta bara benämningen "planka" när kunderna förklarar vad de vill ha. Men sånt är kul, dock önskar jag att kunderna googlade lite mer, säger han.

På Byggmax i Visby är det inte lika många som vill bygga pergolas, däremot andra slags uteplatser, altaner och balkonger.

Daniel Gardell är platschef:

– Det är allt från att måla om till totalrenovering, men mest är det altaner folk vill bygga. Vi har inte gått torrt på virke som många handlare på fastlandet, men det är helt klart en stor skillnad. Även om ingen säger rakt ut att de handlar byggmaterial på grund av att de är permitterade eller arbetslösa så förstår man att det ofta är så. Det har gått jättebra försäljningsmässigt för oss. Bättre än något annat år faktiskt, säger han.

Även här märks skillnaden på klientelet även om Byggmax till skillnad från Snicken normalt har flest privata kunder.

– Vårt koncept är att kunden ska kunna ganska mycket själv men nu får vi hjälpa till väldigt mycket mer. Men det har hittills varit ett riktigt bra år och det är kul, säger han.

Fredrik Eriksson är under sommaren virkesansvarig på Snicken i Visby och han märker av byggboomen på Gotland.
Fredrik Eriksson är under sommaren virkesansvarig på Snicken i Visby och han märker av byggboomen på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!