Permitteringarna började så smått redan i oktober, november. Först som enstaka dagar för enstaka anställda.
Men från december har det blivit mer sammanhängande perioder. Nu är fem av Skanskas cirka 25 anställda på husbyggnadssidan på Gotland permitterade på heltid.
- Det har varit väldigt tunt med jobb hela hösten. Vår orderstock tog mer eller mindre slut efter sommaren, säger Oskar Johansson.
Varsel skapar oro
Han bedömer hösten 2010 som den sämsta sedan krisåren på 1990-talet.
- Jag såg redan efter semestrarna hur tunt det såg ut på jobbsidan. Det har definitivt skett en avmattning, framför allt på den offentliga sidan. Där finns nästan inga jobb av dignitet, konstaterar han.
Oskar Johansson och Skanska har dock velat undvika uppsägningar.
- Varsel skapar sådan oro, jag har velat undvika det. Dessutom är det viktigt att ha kvar personal och kompetens, så man kan ta jobben när det vänder. För det gör det ju, förr eller senare, säger Oskar Johansson.
Anpassad verksamhet
När de stora projekten lyst med sin frånvaro har Skanska anpassat sin verksamhet och börjat jobba mer mot privatpersoner.
ROT-avdragen och de många små jobb som de skapar har varit räddningen denna dystra höst, menar han.
Hur länge permitteringarna kommer att bestå vet inte Oskar Johansson.
Något löfte om att de inte övergår i varsel kan han heller inte ge. Om några dagar lämnar han jobbet som filialchef på hussidan och går över till Skanskas väg- och anläggningsverksamhet.
Han menar att nedgångarna i Skanska bottnar i en nedgång inom hela byggsektorn på Gotland. Och det är en analys som fler ställer sig bakom.
Minskad volym
Dan Kolmodin på Arriba (ett byggföretag med cirka 90 anställda) bedömer framtiden som mycket osäker.
- Det är mindre med jobb, framför allt har volymen på projekten minskat. Det är kanske fler projekt till antalet, men de är betydligt mindre, säger han.
Han tycker dock att det hittills har rullat på bra för Arribas del, men framförhållningen är kort.
- Jag kan inte lova att vi inte kommer att behöva permittera eller varsla i vinter. Det är mycket svårt att sia om framtiden, säger han.
Garda skola byggs
Det största pågående projektet för Arriba just nu är Garda skola, men efter det är det tunnsått med större byggen.
- Kommunen har inte mycket på gång och det påverkar hela branschen. De offentliga jobben är en viktig motor i byggbranschen, säger Dan Kolmodin.