Mitt i skogen en kvarts bilresa från Östercentrum i Visby skvallrar en dalahäströd ytterdörr om Therese Sonehags rötter. Tallskogen på den 2 500 kvadratmeter stora tomten är lika påtaglig innanför de stora glaspartierna som i träpanelerna på utsidan, panel faktiskt sågad av tallar som vuxit på platsen.
– Det är det som är grejen, att bo mitt i skogen! Det är fantastiskt med ljuset, säger Therese Sonehag och berättar hur beslutet växte fram att bygga nytt istället för att köpa ett befintligt hus.
Höga villapriser och få objekt till salu gör att hon inte är ensam. Många väljer att bygga nytt och öns byggare har fullt upp.
– Budget för ett nyproducerat hus ligger på mellan två och en halv och fyra miljoner kronor. Kan du köpa tomt för en miljon blir nypris ofta billigare än begagnademarknaden. Det är fler som köper tomt och bygger nytt, till och med i Visby, säger Martin Jansarve på Visbygg och berättar att orderböckerna är fulla fram till sommaren.
Katten Betsy blänger uppifrån balustraden som fungerar som sovrum och delar av Therese Sonehags hus i två öppna våningsplan. Den andra katten Tess är socialare och hunden Leija gladast när det kommer gäster.
– Den 4 januari gick vårat flyttlass. Det känns helt fantastiskt, säger Therese Sonehag och berättar att hon arbetat 15 år som arkitekt i Stockholm men nu jobbar som utredare på Riksantikvarieämbetet i Visby.
Att förverkliga drömmen om att rita sitt eget hus skulle ta henne tre år att genomföra. 2016 köpte hon tomten för en miljon kronor, ovanför Salthamn norr om Visby. Till julen 2017 fick hon bygglovet och sommaren därefter fälldes tallarna på tomten – för att sågas till husets ytterpanel.
– För miljöns skull. Jag vill tänka i kretslopp och det här var jättefina tallar med kärnvirke som var 130 år gamla, säger hon och berättar att trappan och diskbänken är i gotländsk alm och del i ett projekt där man tittar på möjligheten att ta tillvara almsjuka träd till virke istället för att göra flis av dem.
Men när bygget skulle igång visade det sig att kalkylen för ett klimatsmart färdigt hus med bergvärme inte höll. Efter att ha skalat bort garage, de stora trädäcken utanför, välja betonggolv inomhus istället för dyrare trägolv, och vänta med ett extra hus på tomten kunde bygget börja i april i år.
– Man måste våga ta steget! Man kan inte alltid ha både hängslen och livrem, och det mesta ordnar sig, säger Therese Sonehag och berättar att projektet har tagit en hel del kraft, även om hon haft stor hjälp av alla inblandade lokala byggfirmor och snickerier.
På granntomterna vid Salthamn pågår husbyggen och pandemin har satt ytterligare fart på den gotländska byggboomen.
– Absolut, det har blivit en uppgång sedan corona kom i mars och vi har flera kunder som valt att bygga på Gotland istället för i Spanien eller på Rivieran – där är för riskabelt just nu, säger Martin Jansarve.
Den bilden delas av Daniel Hallgren på Alvar Hallgrens Bygg i Roma, som konstaterar att det är en boom även för att bygga fritidshus på Gotland, bostäder som oftast får året runt-standard där ägarna med tiden inte sällan väljer att bosätta sig permanent.
– Vi bygger mer nytt än renoverar i dag. Jag tror att folk vill sätta sin egen stämpel och vill bygga så som man själv vill ha det. Det är bra, det ökar befolkningen på Gotland och de gamla husen blir ju sålda ändå, säger han.
Men det finns problem. När allt fler väljer att bygga nytt har det blivit brist på tomtmark.
– Det är något som Region Gotland behöver göra något åt. Här i Roma finns knappt en enda byggbar tomt ledig, säger Daniel Hallgren.
Therese Sonehag känner flera som letar hus och objekt till salu blir ofta dyrare än vad vännerna hade hoppats på.
– De kan sticka iväg nästan en miljon och de jag känner förlorar alltid budgivningarna, eftersom konkurrensen med sommargotlänningar som har högre löner och en bättre ekonomi är så stor, säger hon.
Med en totalkostnad på 4,8 miljoner kronor, 300 000 kronor mer än budgeten och delar av bygget som satts på vänt, ångrar sig inte Therese Sonehag att hon vågade. Hon är nöjd med det klimatsmarta boendet och glad att äntligen vara i mål efter de tre åren.
– Jag vet att det finns de som är rädda för att bygga nytt. Det ska man inte vara. Men man ska ha en bra entreprenör som kan guida och hålla ihop allt. Att själv vara spindel i nätet är omänskligt, då bränner man lätt ut sig, säger hon.