Bygge i "Botan" blottade bulhus
Nu byggs åter växthus i "Botan" och 1200-talet har då kommit i dagen. Arkeologer har dokumenterat rester av ett bulhus på den plats vid personalbyggnaden där växthuset uppförs.
Tillskott. Trädgårdsmästare Lasse Pettersson kommer tack vare orangeriet, det senaste tillskottet i ”Botans” utveckling, att kunna härbärgera fler känsliga växter.foto: tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Bulhus och eldstad
Arkeolog Leif Zerpe beskriver de senaste fynden som rester av ett bulhus med en eldstad. Huset kan ha varit ungefär fyra gånger sju meter stort, men bara den del där nybygget pågår har undersökts.
Leif Zerpe tror att de historiska lämningar av trähus som finns i "Botan" kan ha anknytning till hantverkare som höll till i utkanten av stan. Trähusbebyggelse har också funnits i stadskärnan men försvann när stenhusen kom. Det gör fynden i "Botan" speciella. Dessutom är bulhustekniken här, med jordgrävda hörnstolpar, ovanligare än tekniken med en syll som stolpar och fackverk vilar på.
Förr fanns växthus
Fram till omdaningen av "Botan" runt 1930 fanns det ett växthus i södra delen. Trädgården hade från början en funktion även som plantskola och handelsträdgård. Men med tiden lades tonvikten på en tilltalande park med rikt växtmaterial.
Nu satsar alltså De Badande Wännerna på ett glashus för övervintring av exotiska växter samt plantuppdragning. Växthuset byggs i rät vinkel ihop med personalbyggnaden och är i första hand tänkt för trädgårdens egna behov. Därigenom kommer besökare i parken under sommarhalvåret att kunna se fler växter som normalt inte klarar klimatet här. Fröer från trädgården och ovanliga växter kommer att odlas fram i växthusdelen för utplantering i trädgården.
Örtagården blir större
Byggnaden på ungefär 40 kvadratmeter får en putsad mur mot norr och glas mot söder. Tujahäcken mot örtagården döljer huset, men trädgårdsmästare Lasse Pettersson berättar att häcken så småningom kommer att ersättas med en mur och pergola. Örtagården ska byggas ut i samarbete med Rigmor Celander och Einar Larsson från Göteborgs Botaniska trädgård, vilka i dagarna besökt och skissat på platsen.
Orangeridelen byggs på plats medan växthusdelen skapas på Orust av gotlandsfödde Lars Rosenberg, och monteras här. Det blir i rödfärgat trä med okittade fönster enligt gammal teknik, och beräknas bli färdigt under hösten.
En mera publikvänlig anläggning med till exempel kafé och försäljning efterfrågas ofta. Enligt Lasse Pettersson kan något sådant komma att bli verklighet i framtiden, men i så fall på Paviljongsplan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!