- Vi kommer inte att bygga nya, mindre lägenheter. Det är inte lönsamt, säger Staffan Thurgren, vd för regionens bostadsbolag Gotlandshem.
Sedan år 2 000 är det bostadsbrist i Visby. Enligt en färsk bostadsmarknadsanalys som utförts av länsstyrelsen gör bristen på hyresbostäder i Visby det svårt för alla grupper att få en hyresbostad, men särskilt svårt är det för de grupper som ofta saknar andra alternativ, såsom ungdomar och flyktingar.
Och någon lösning finns inte i sikte.
- Jag håller med om bilden att det är svårt för ungdomar att hitta någonstans att bo. Men det är alldeles för dyrt i dag att bygga små lägenheter. Och i en nybyggd etta kan det aldrig bli en rimlig hyresnivå, säger Staffan Thurgren.
Inga lägenheter i år
Inriktningen som styrelsen i Gotlandshem beslutat är att man ska bygga 40 nya lägenheter varje år - men i år byggs inga lägenheter alls.
- Vill man att det ska byggas fler hyresrätter, måste kommunen öronmärka mark för hyresrätter, säger Staffan Thurgren.
- Om man lägger ut det på allmän entreprenad blir det aldrig några hyresrätter byggda. Vi kan aldrig konkurrera med dem som bygger bostadsrätter.
Längst kötider för lägenheter i allmännyttan är det i Visby centrum.
- Det har väldigt länge varit långa kötider i Visby, där kan man behöva köa i tio år, säger Lisbet Ek, administrativ chef vid Gotlandshem.
Ungdomskö
För att i någon mån lindra bostadsbristen för unga införde Gotlandshem för ett och ett halvt år sedan en särskild ungdomskö för personer mellan 18 och 23. Bostadsbolaget har fått 33 lägenheter uthyrda den vägen.
- Det är ett sätt att möta de ungas behov och få ut lägenheter med hyfsad hyresnivå, säger Lisbet Ek.
Vart ska man vända sig om man inte får en hyreslägenhet och inte har råd med en bostadsrätt?
- Då får man vända sig till privata uthyrare. Det finns alltid folk som hyr ut i andra hand.