Bygger stallar för 800 slaktsvin

Brist pÄ slaktsvinstallar gör att omkring 2 000 gotlÀndska smÄgrisar stÄr i kö och hittills i Är har 1 620 smÄgrisar fÄtt fraktas med fÀrjan till fastlandet i stÀllet för till slakteriet i Visby.
­ Det finns ingen balans mellan slaktsvin och smÄgrisar. Det har varit sÄ hela det hÀr Äret, sÀger Ingrid Danielsson, ansvarig för slakttillförseln vid Swedish Meats i Visby.

Gotland2003-12-18 04:00
Under Är 2000 byggdes det en hel del nya stallar för smÄgrisar. Men antalet nya slaktsvinplatser har inte ökat i samma takt. Omkring 7 000 platser har tillkommit under de senaste Ären. Samtidigt har antalet suggor utökats med 900.
­ Ja, det byggdes för mycket smÄgrisstallar Är 2000. För att fÄ balans mÄste fler slaktsvinstallar byggas. En byggs nu och stÄr klar efter nyÄr. Sedan kan tvÄ till stÄ klara i slutet av nÀsta Är. DÄ kan det nÀstan bli överskott pÄ platser. Gotland Àr ju en liten region sÄ det Àr svÄrt att fÄ det att gÄ jÀmnt ut, sÀger Ingrid Danielsson.
<span class=MR>Priset ner 20 öre</span>
Inom Swedish Meats finns en mÄlsÀttning att höja slaktsvinspriset. Men Àn sÄ lÀnge Àr det tvÀrtom. SÄ sent som i mÄndags sÀnktes priset med 20 öre kilot till tio kronor jÀmnt. Ett pris pÄ 11,50 kronor skulle behövas för att fÄ lönsamhet för producenterna. Under förra Äret var det brist pÄ smÄgrisar. Hade priset hÄllit sig, dÄ hade det kanske gÄtt bra, tror Ingrid Danielsson pÄ Swedish Meats.
­ Men det gjorde det inte och i mÄndags sÀnktes avrÀkningspriset med 20 öre till tio kronor blankt. För mÄnga gÄr verksamheten nu med förlust, sÀger Ingrid Danielsson.
Lite nervöst Ă€r det dĂ€rför för Kaj (som i gĂ„r var pĂ„ kurs pĂ„ Lövsta) och Elisabet Österberg vid HĂ€ffride i Burs, som har satsat pĂ„ ett nytt slaktsvinstall med plats för 800 grisar. Stallet ska börja anvĂ€ndas i januari efter de kommande helgerna.
<span class=MR>Inget lÀtt beslut</span>
­ Vi har varit pĂ„ gĂ„ng lĂ€nge med att göra den hĂ€r satsningen. Men det har inte varit lĂ€tt att ta beslutet att bygga med tanke pĂ„ att slaktsvinpriset har gĂ„tt ner, sĂ€ger Elisabet Österberg.
­ En stor orsak till bygget av det nya stallet Ă€r att försĂ€ljningen av gĂ„rdens spannmĂ„l till LantmĂ€nnen lönar sig vĂ€ldigt dĂ„ligt, sĂ€ger Kaj Österberg. dĂ€rför anvĂ€nder han i stĂ€llet spannmĂ„len till grismat i stĂ€llet.
Driften sköts genom ett aktiebolag dÀr Kaj, hans bror Ove och deras förÀldrar Àr delÀgare. Korna har man tidigare gjort sig av med. Satsningen Àr nu helt inriktad pÄ grisar samt pÄ odling av sockerbetor och potatis.
Sedan tidigare finns pÄ gÄrden ett Àldre slaktsvinstall med 300 platser. Men det var i ett sÄdant skicka att det inte var lönsamt att bygga om. I stÀllet blev det ett nybygge, som i sin tur kan byggas till om utvecklingen blir den rÀtta.
­ Vi har ett mellangĂ„rdsavtal med grannen och tanken Ă€r att Ă€ven ha ett sĂ„dant avtal för det nya stallet. Det Ă€r ju mĂ„nga smĂ„grisar som stĂ„r pĂ„ kö och vill in i det nya stallet, sĂ€ger Eva Österberg.
Normalt sÄ har man grisarna i slaktsvinstall under 3-4 mÄnader. Vid HÀffride i Burs kan man frÄn andra veckan i januari samtidigt ha 1 100 grisar. Det gör att man under ett Är kan ta emot cirka 3 500 smÄgrisar.
<span class=MR>DÄliga lönsamhet</span>
Att man nu mÄste skicka smÄgrisar till fastlandet dÀrför att det inte finns tillrÀckligt med slaktsvinstallar bero pÄ den dÄliga lönsamheten. DÀrför har intresset mattats för att satsa pÄ slaktsvinstallar. Det hÀr Àr förstÄs en mÀrklig situation för Swedish Meats som tidigare har kritiserat att man i stÀllet för att leverera till slakteriet i Visby har sÄlt sina djur till slakterier pÄ fastlandet. Bristen pÄ slaktsvinstallar Àr ingen lokal företeelse pÄ Gotland. Inom Swedish Meats i hela landet finns 20 000 smÄgrisar överstÄende. PÄ Gotland Àr kön 2 000 och hittills i Är har alltsÄ 1 620 av 50 000 gotlÀndska smÄgrisar fÄtt ta fÀrjan.
NĂ€r stallet i Burs öppnas i nĂ€sta mĂ„nad sĂ„ minskar smĂ„griskön kraftigt. Men sedan blir det samma visa igen, med transport av smĂ„grisar till fastlandet, tror Ingrid Danielsson. Först i slutet av nĂ€sta Ă„r, om det blir sĂ„ att ett par stall till byggs, dĂ„ kan man klara alla smĂ„grisarna pĂ„ Gotland. Ännu Ă€r det dock osĂ€kert om de byggs.
GolvvÀrme. Det nya slaktsvinstallet har en golvvÀrmeanlÀggning. SmÄgrisarna Àr extra ömtÄliga den första tiden och behöver ha det varmt och skönt.
Slaktsvinstall. Vi har varit pĂ„ gĂ„ng lĂ€nge med att göra den hĂ€r satsningen. Men det har inte varit lĂ€tt att ta beslutet att bygga med tanke pĂ„ att slaktsvinpriset har gĂ„tt ner, sĂ€ger Elisabet Österberg
Flytande foder. Genom rörledningar kommer flytande foder till grisarna. Maten blandas till i ett foderkök som finns i det gamla slaktsvinstallet och fodret förs sedan dÀrifrÄn genom rörledningar till nya stallet. Som en del i fodret har man hittills anvÀnt sig av vassle frÄn StÄnga mejeri. Men tyvÀrr sÄ Àr det slut med detta i februari dÄ mejeriet lÀggs ner.
Ny hall. Elisabet Österberg och svĂ€rfar Martin Österberg samt Elisabets pappa, Göte Forslund med borrmaskin i högsta hugg, ses hĂ€r i glatt samsprĂ„k i det nya slaktsvinstallet. Foto: ROLF JÖNSSON
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om