Torsdagens besked – att Cementa får tillstånd att fortsätta bryta sten i Slite – välkomnades knappast med öppna armar i alla läger. Naturskyddsföreningen och Greenpeace meddelade kort efter regingens presskonferens att man har för avsikt att överklaga.
Men inom byggbranschen har man anledning att fira.
– Ja, i princip alla som håller på med byggverksamhet på något sätt i landet har nog duckat lite sen i somras. Man blev tagen på sängen, helt enkelt. Först tänkte man att detta kan inte vara sant. Men allt eftersom har det gått upp för många att detta kan sluta riktigt illa för oss, säger Håkan Edblad, ordförande i Gotlands Byggmästarförening, som samlar flertalet av öns små och stora byggföretag.
Carl Johan Jürss, vd för Arriba bygg, tecknar en snarlik bild av de senaste månaderna.
– Vi har inte tvingats pausa några projekt, men vi har försökt att sitta still i båten och hålla koll på hur stora drakar som Peab förhåller sig till Cementa-turerna. Torsdagens besked var glädjande. Nu gäller det dock att hitta långsiktiga lösningar: Kan tillverkningen av cement ske någon annanstans? Kan den göras mer miljövänlig? Kan vi importera? Det är flera parallella spår som måste utredas samtidigt, och det omedelbart, säger han.
Cement framställs ofta som en förutsättning för samhällsviktig byggnation och infrastruktur, som flerbostadshus, broar och tunnlar. Kritiker menar att cementen – som bland annat används för att framställa betong – bör fasas ut och ersättas med miljömässigt mer hållbara material.
– Alla är överens om att vi måste minska våra avtryck på planeten. Men jag tror inte att en helt cementfri värld är ett alternativ, i alla fall inte med dagens kunskaper och teknik. Mer troligt är att vi går mot hybridlösningar. Det vill säga, om man förut tog en deciliter cement och blandade i betongen, kanske man tar en halv och fyller på resten med en fullgod ersättningsingrediens, säger Håkan Edblad.
På Arriba är man inte främmande för att bygga i trä – ett material som brukar nämnas i debatten om mer klimatsmarta byggmetoder.
– Vi byggde nyligen 24 lägenheter i korslimmat trä, med gott resultat. Att bygga i trä är förenat med vissa svårigheter, bland annat när det gäller ljudvärden, men vi fick till det bra. Jag tror att det där är något vi kommer att få se mer av i framtiden. På fastlandet ser vi även större byggen, som flerbostadshus och kontorslokaler, i trä, säger Carl Johan Jürss.
Behövs cementen ens då?
– Konstruktionstekniskt är vi inte riktigt framme. Trä fungerar bra till mycket, men vi kommer inte ifrån att det behövs en betongplatta i marken, för allt från hus till vindkraftverk. Detta går säkert att lösa på något annat vis, men hur vet nog ingen i nuläget.
Ungefär 75 procent av cementen som används i Sverige kommer från Cementa. Är det rimligt?
– Det är förstås inte bra. För som vi sett nu blir det sårbart då. Där kommer vi nog att se en förändring i framtiden. Men det måste gälla allt, inte bara Cementa. Vi kan inte lägga alla ägg i samma korg, säger Carl Johan Jürss.
Cementkrisen har bevisligen lett till halsbränna inom branschen. Håkan Edblad från Byggmästarföreningen tycker ändå att det är bra att regeringen vägt olika intressen mot varandra.
– Det är svåra frågor det här. Att alla inte är 100 procent nöjda och överens är ett sundhetstecken. Vi lever trots allt i en demokrati, säger han.