Under torsdagen och fredagen har Catharina Elmsäter-Svärd varit på Gotland för att besöka Cementa samt landshövding Anders Flanking. Hon har tidigare bland annat varit infrastrukturminister i Fredrik Reinfeldts regering 2010 till 2014. I dag är hon dock vd för Byggföretagen, vilket är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg- och anläggningsbranschen.
Huvudsyftet med besöket på Gotland har varit att diskutera cementfrågan och vad ett eventuellt produktionsstopp på Cementa skulle innebära för byggbranschen.
– Det har varit väldigt givande att få en inblick i hur processen går till. Det är otroligt många olika parter som är inblandade i det här, och det har varit intressant att lyssna in var Cementa och länsstyrelsen befinner sig i sina roller. Min ingång i det här har givetvis varit hur ett produktionsstopp i Slite skulle påverka byggbranschen, men också på vilket sätt Byggföretagen kan vara med och bidra, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Den 29 september röstade riksdagen igenom den proposition om en tillfällig lagändring som ska göra det möjligt för regeringen att bevilja Cementa att fortsätta med brytning av kalksten även efter att deras täkttillstånd går ut den sista oktober. Regeringen har dock ännu inte fattat ett beslut om förlängt tillstånd, och vad som händer med cementproduktionen på Cementa i Slite på lång sikt är i nuläget oklart.
Enligt Byggföretagen skulle ett produktionsstopp leda till ett akut byggstopp i Sverige, vilket i sin tur skulle hota ett av fyra byggjobb. Så många som 280 000 arbetstillfällen skulle komma att påverkas, enligt organisationens konsekvensanalys.
– Det skulle vara riktigt förödande. För byggbranschen skulle ett produktionsstopp vara värre än pandemin, och det skulle få stor påverkan både på ekonomi och infrastruktur. Inga nya byggen skulle exempelvis kunna påbörjas, och mängder av anställda inom branschen skulle varslas.
Catharina Elmsäter-Svärd ser den tillfälliga lagändringen som en bra åtgärd för att undvika ett akut byggstopp på kort sikt. På lång sikt ser hon dock gärna att Cementa får ett längre brytningstillstånd i Slite.
– Då kan de fortsätta det påbörjade arbetet för att bli först med klimatneutral cementproduktion, vilket ju såklart vore det optimala.