Så undviker du vanliga bygglovsmissar

Det är enormt högt tryck på regionens bygglovsenhet. Är du en av dem som planerar att bygga om eller bygga nytt så kommer här några tips på hur du kan underlätta för dig själv och för handläggarna.

Lisa Ewen, bygglovschef på Region Gotland.

Lisa Ewen, bygglovschef på Region Gotland.

Foto: Henrik Radhe/Ingvar Karmhed

Gotland2021-05-28 11:44

Först och främst är regionens bygglovsenhet imponerad över kvalitén på de ansökningar som kommer in. De för inte statistik över vanliga brister eller missar i ansökningar, men det finns några generella tips som du kan ta del av för att underlätta processen.

Lisa Ewen är regionens bygglovschef:

– Vi försöker hela tiden underlätta vid ansökningar genom att göra hemsidan så enkel och hjälpsam som möjligt. Det är svårt då vi inte kan vara alltför specifika så att det bara passar en typ av ärende. Vi behöver både vara generiska och hjälpsamma för att underlätta för så många olika typer av ärenden som möjligt.

Det gör att de exempelritningar och checklistor som finns oftast är schabloner. Oavsett detta kan bygglovsenheten inte ställa krav på att ärenden ska vara kompletta från början. Ibland är det till och med en fördel om de inte är det.

– Exempelvis kan vi behöva veta förutsättningar för vatten- och avlopp. För att få veta det kan det behövas provpumpning under tre veckor för att mäta vattenflöde, kvalitet och tillgång. En sådan process kan vara kostsam, och då är det ibland bättre att vänta för att se om en komplettering behövs, säger Lisa Ewen.

Allt beror på vad du ska bygga och förutsättningar på platsen.

Lisas bästa tips är att i första hand kolla hemsidan och de checklistor och exempelritningar som finns. Om du inte känner att det är tillräckligt är hennes råd att kontakta kundtjänst, så att du inte gör vare sig mer eller mindre än vad du behöver.

– Brandskyddsdokumentation kan också vara en sak som folk glömmer eller inte inser att det behövs. 

Just nu tar samhällsbyggnadsförvaltningens bygglovsenhet in offerter från externa konsulter som kan hjälpa till med handläggningen. Ärenden prioriteras och handläggarna jobbar mycket övertid.

– Jag är otroligt imponerad över mitt gäng, men det är sliten personal och det är tufft. 

Om ansökningstoppen var i mars-april med ungefär 150 nya ärenden per månad – så kommer det dröja några månader innan beslutstoppen kommer. 

– Vi vill komma ikapp så att fler beslut fattas än ansökningar kommer in. Vi var där förra sommaren och dit vill vi igen. Vi jobbar på allt vad vi kan för att svara upp för det ökade inflödet av ansökningar, säger Lisa Ewen, bygglovschef på Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!