Bygglovskön är borta – nya sättet att jobba gav effekt

Från haveri till framgång. Så beskriver bygglovsenheten förändringen där de allra flesta kunderna i dag får besked i tid och medarbetarna dessutom fått en dräglig arbetsmiljö.

Bygglovsenheten hos Region Gotland är på banan igen, mycket tack vare uppdelning i olika enheter. Cheferna Setareh Abdollahi, Anna Malkan Nelson och Camilla Lilliesköld är tacksamma över det och hoppas att efter årsskiftet kunna erbjuda sökande att komma på öppen kundmottagning vissa dagar i veckan.

Bygglovsenheten hos Region Gotland är på banan igen, mycket tack vare uppdelning i olika enheter. Cheferna Setareh Abdollahi, Anna Malkan Nelson och Camilla Lilliesköld är tacksamma över det och hoppas att efter årsskiftet kunna erbjuda sökande att komma på öppen kundmottagning vissa dagar i veckan.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-10-08 04:30

Det är ett och ett halvt år sedan som bygglovsenheten med 45 anställda hos regionen organiserades om, efter att under flera år ha dragits med stora problem. Personal orkade inte vara kvar och slutade.

– Ena veckan var det en kollega, andra veckan var det chefen som försvann, säger Camilla Lilliesköld medan hennes chef Anna Malkan Nelson berättar att det innebar en mycket pressad situation:

– Det kostar ohyggligt att hela tiden tappa sina kollegor. När jag kom hit för snart två år sedan var det få som fikade i personalrummet, och stämningen var tryckt.

undefined
Snabbhet med besked för kunderna är också bra för arbetsmiljön på förvaltningen, liksom ekonomiskt för regionen, berättar Setareh Abdollahi, Camilla Lilliesköld och Anna Malkan Nelson på bygglovsenheten.

Effekten blev att personal mådde dåligt, och att förtroendet hos allmänheten var lågt eftersom hanteringen av bygglov tog alldeles för lång tid. Så lång tid att regionen under 2022 tvingades betala tillbaka 5,5 miljoner kronor till sökande som inte hade fått sitt besked i tid.

Nyckeln till förändring blev att dela verksamheten i tre enheter, två för bygglov och en för byggprocess och tillsyn.

– Alla bygglov fördelas på handläggare. Man jobbar från ax till limpa från att man får in ärendet till det blir klart, säger Setareh Abdollahi.

Tidigare kunde en enda bygglovsansökan ha fem olika handläggare, som jobbade med deadlines och målvaktsräddningar varje dag med det mest akuta.

Det nya arbetssättet har fått stopp på personalflykten, och gör att de flesta ärendena nu hanteras inom de lagstadgade tio veckorna. I fredags kom färsk statistik för september, som visar att snittet ligger på sex och en halv vecka sedan en ansökan blivit komplett.

– Det är en fantastisk siffra. I september fick vi in 130 nya ärenden totalt och vi har fattat beslut i 154, säger Anna Malkan Nelson.

undefined
Setareh Abdollahi, Camilla Lilliesköld och Anna Malkan Nelson berättar att arbetsmiljön är som natt och dag mot hur läget var för två år sedan. Deras tips till den som söker är att se till att ansökan är komplett.

För den som söker förhandsbesked eller bygglov på Gotland innebär det snabbare besked, och därmed möjlighet att sätta igång sitt bygge – eller att fundera på alternativ om det har avslagits. 

– Det beskedet får man oftast snabbt, inom två till tre veckor, säger Camilla Lilliesköld.

De flesta som söker får faktiskt bygga ungefär så som man tänkt. Bara tre procent av byggloven avslås, av förhandsbeskeden är den siffran 26 procent.

För Region Gotland innebär snabbheten också pengar in, eftersom man i dag kan ta betalt i drygt 90 procent av ärendena. Tappet i uteblivna avgifter från år 2022 på 5,5 miljoner kronor har vänts till att för helåret 2024 vara nere i 1,7 miljoner, berättar Anna Nelson Malkan.

– Nu har vi möjlighet till nästa nivå av kvalitetssäkring. Personalen har verkligen ställt upp och hjälpt till i det här, säger hon.

Tipsen för att snabba på

Vanliga saker som ofta saknas i bygglovsansökningar:

• Måttsättningar på samtliga ritningar

• Väderstreck på samtliga fasader

• Ritningar stämmer inte överens med varandra

• Om ritningarna är fotograferade, se till att det är rakt uppifrån

• Vid ändringar och tillbyggnader bifoga gärna fotodokumentation

• NCS-kod på önskad färg

• Angiven kontrollansvarig, i de ärende som kräver det

• Tekniska handlingar

Källa: Bygglovsenheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!