Det är främst högre priser på el, priser och byggmaterial i kombination med de stigande räntorna som gjort att byggkostnaderna skenat den senaste tiden. Detta har gjort att ett flertal större bostadsprojekt runt om i landet har pausats eller fått byggstarten framskjuten.
Den här utvecklingen kan leda till att byggs färre bostäder i Sverige de kommande åren, och Fredrik Isaksson, chefsekonom på branschorganisationen Byggföretagen sade till Ekot i augusti att det är främst byggandet av hyresgästlägenheten som kan påverkas.
Det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem har som målsättning att bygga 1 500 hyresrätter under den kommande tioårsperioden, och enligt vd:n Joakim Martell har bolaget precis som alla andra märkt av de ökande byggpriserna. Han menar dock att det i dagsläget inte är aktuella att revidera Gotlandshems målsättning kring sitt nybyggande.
– Vi har ingen anledning att dra akut i någon handbroms. Vi har en bra plan kring vilka platser som kan bebyggas, och även en bra finansiell plan, så vi tror att målsättningen som finns är nåbar. Däremot är det ju så att om det vid det givna tillfället när vi startar upp ett projekt är en knepig ekonomisk situation så kanske vi väljer att vänta.
Just nu håller Gotlandshem på att färdigställa 62 lägenheter på en fastighet med namnet Signallottan 2 på A7-området. Enligt Joakim Martell har det projektet blivit miljontals kronor dyrare än planerat på grund av de ökade kostnaderna.
– Det ser ut att landa på 10 miljoner mer än vi budgeterat för, något som det i förlängningen blir hyresgästerna som får betala.
Hur mycket högre blir hyran för de här lägenheterna?
– Vi håller på och förhandlar hyresbilden just nu, och det är klart att det kommer att bli några hundralappar dyrare än var det skulle ha blivit för något år sedan. Det ligger dock fortfarande under rikssnittet för nyproduktion.
Känner du någon oro kring att byggpriserna kommer att påverka framtida nybyggen för er?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag är mer orolig för våra underhållsprojekt, eftersom de är svårare att beräkna rent ekonomiskt. När det gäller nyproduktionen är det mer att "startar vi så startar vi", och då är det utifrån en bedömning vad vi har råd att bygga för att folk ska ha råd att betala hyra.
I fredags meddelade Gotlandshem att de efter att ha undersökt underhållsbehovet på bostäderna i kvarteret Riggen och delar av kvarteret Myran fattat beslut om att gå vidare med ett förslag om att riva och istället bygga nytt. Detta i tider när flera experter vittnar om att det kan bli svårt att få nybyggnationer av hyresrätter att gå ihop rent ekonomiskt. Joakim Martell sade i ett pressmeddelande att en nybyggnation kommer att drabba hyresgästerna som bor i fastigheterna som ska rivas i form av höjda hyror.
– Kvarteren är i sådant skick att vi inte kan vänta längre med åtgärder. Hyresgästerna kommer påverkas av arbetet och mest troligtvis också få en förändrad hyra när vi är klara. Men vi kommer att göra vad vi kan för att hålla kostnaderna nere, sade han i pressmeddelandet, och fortsatte:
– Exakt vad den nya hyran blir eller hur bostäderna kommer att se ut är för tidigt att svara på. Något som vi vet redan nu är att vi kommer att se till att alla påverkade hyresgäster har ett bra boende under den tiden som vi arbetar i området.