20 år efter att lasarettet byggdes har regler ändrats. 70 toaletter hotas av Arbetsmiljöverket med vite på 5 miljoner om inte väggar flyttas ut. Dessutom kräver Arbetsmiljöverket mer plats i vårdsalar med dubbla sängar. Varje gång en patient vårdas i för trånga rum bötfälls regionen med 300 000 kronor - per dygn. Detta gäller från den första september, därför var sjukhusledningen tvungen att agera mycket snabbt.
Alla dubbelrum ersätts nu av enkelrum. Minst 30 miljoner kronor kommer ombyggnaderna att kosta.
Samtidigt kalkylerar hälso- och sjukvårdsnämnden med att behöva minska de totala utgifterna med 50 miljoner kronor under nästa år.
Redan i gång
Arbetet är redan igång på lasarettet. På avdelning C3, som varit stängd under en del av byggtiden, har antalet vårdplatser utökats från 20 till 30.
- Vi måste utnyttja alla expeditioner till vårdplatser, säger resursområdeschef Lotta Loréhn på Visby lasarett.
I mitten av de runda vårdavdelningarna byggs nya expeditioner. Stora glasrutor ska göra att patienterna ser personalen, men av sekretesskäl inte hör vad de pratar om.
Förut fanns också kök och matplatser i varje rundel, nu ersätts de med patientmatsalar och nya kök.
Utvärdering
Hittills har 4 av 70 toaletter byggts om, och en av fyra rundlar förses just nu med glasexpeditioner. En utvärdering ska göras, och i nuläget vet ingen den totala kostnaden.
- Det finns ingen kalkyl eftersom det gått så fort, men det handlar om drygt 30 miljoner, säger lokalstrateg Kajsa Holmström på lasarettet.
Till detta kommer kostnader för möbler, alla vårdsalar ska förses med lyftar i taket och för att utnyttja utrymmet installeras platt-tv på varje rum.
God vård
Fler patienter på avdelningen gör att personalen måste omorganiseras.
- Det gäller att skapa de bästa rutinerna, vi är inte riktigt där, säger Lotta Loréhn.
Hon berömmer personalen som hanterat flyttning av patienter och de ombyggnationer som hittills skett på ett bra sett.
- Det har varit stökigt och en tuff höst, där vi ständigt måste hitta nya rutiner, säger Lotta Loréhn.
Kostnaden för ombyggnaderna drabbar hälso- och sjukvården genom höjda hyror med två miljoner per år på lasarettet.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker konstaterar att det nu bara är att bita i det sura äpplet och betala.