Byggstart vid Talludden nästa vår

Våren 2005 kan de första
boende flytta in i de hus som planeras vid Talludden, där det under de senaste 20 åren har varit ett kolonilottsområde.
Som GA berättade i går- dagens tidning så kan kolonilottsodlarna inte längre överklaga för att hindra eller försena byggplanerna av 70-talet lägenheter. Detta sedan regeringsrätten nu har sagt nej till prövningstillstånd för Gunnar Tinge som överklagat upp- sägningen av arrende vid Talludden.

Gotland2003-02-05 04:00
­ Vi räknar med ett beslut i kommunstyrelsen före sommaren och sedan fortsätter vi att ihop med exploatörerna utforma en utställning som blir i höst. Ett antagande av en detaljplan för området kan sedan ske under första kvartalet nästa år och sedan kan det bli byggstart under våren 2004, säger Lars-Gunnar Wedin, stabschef vid tekniska förvaltningen.
­ Jag tror att man kommer att kunna genomföra detta om allt flyter som det skall. det som skulle kunna fördröja ytterligare är om de närmaste grannarna till området överklagar planförslaget, säger Lars-Gunnar Wedin.
<span class=MR>Tävling för exploatörer</span>
För några veckor sedan utannonserade tekniska förvaltningen en markanvisningstävling. Intresserade exploatörer skall ha lämnat in sina förslag senast den 14 april.
­ Vi har nu plockat bort grinden mot den väg som går ner mot havet och öppnat in till området där kolonilotterna finns. Tanken är att i slutet av februari eller början av mars genomföra en geoteknisk undersökning av området, säger Lars-Gunnar Wedin.
Det rör sig om en markyta på cirka 7100 kvadratmeter som finns på båda sidor om den väg norr om kyrkogården som går ner mot havet. Den största markytan, 4900 kvadratmeter, finns på den sida av vägen där kolonilotterna finns. Här vil man uppföra 70-talet lägenheter.
Enligt det förslag som har tagits fram delas området upp i tre delar, varav två är för flerbostadshus och en för mindre grupphusbebyggelse.
<span class=MR>Väckt starka känslor</span>
Som bekant har byggplanerna väckt starka känslor hos dem som arrenderar kolonilotterna. Man har protesterat, ordnat med namnlistor och överklagat kommunens beslut.
Den sista oktober förra året gick arrendeavtalen för kolonilotterna ut. Men odlarföreningen gav inte upp för det. Så fick man brev från kommunens tekniske direktör, Per Lindskog. Det gavs utsträckt tid till 1 februari. Då skulle alla växter ha tagits bort. Samtidigt erbjöds nya odlingslotter.
Men växterna är av förklarliga skäl kvar. Man flyttar inte på sådant så lätt den här årstiden. Nu får växterna vara kvar till våren. Samtidigt pågår möten med representanter för odlarföreningen. Hittills har man inte kunnat komma överens om något.
­ De möten som jag har haft med några ur odlarföreningens styrelse hölls före regeringsbeslutet med nej till prövningsrätt. Nu efter det beslutet hoppas jag få igång en riktig dialog. Vi ska diskutera ytterligare om ersättningsmark. Dels finns det lotter lediga i befintliga koloniområden, dels har vi erbjudit ett nytt område på A 7-fältet, säger Lars-Gunnar Wedin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om