Byråkrati är inget för Tiina Mykkänen
Någon byråkrat blir hon inte.Hon är i första hand en näringslivets representant.- Men jag kan hjälpa till och skapa broar i gränslandet mellan myndigheter och företag, säger Tiina Mykkänen.
Besked om utnämningen fick hon på tisdagskvällen och i går eftermiddag hade hon samlat sig för en längre pratstund med GT.
Hon beskriver sig själv som en "doer", en som gillar att jobba med händerna, som vill se resultat och inte gärna sitter för mycket bakom skrivbordet.
-Jag vill ut i företagen. Ut och prata idéer, säger hon.
Hon tillträder jobbet i januari, efter helgerna, och i början kommer mycket att handla om att lära känna ön och dess näringsliv. Alla medlemsföretagen i föreningen, och kommunen, föreningslivet med flera.
Stora mål
Den organisation, föreningen Tillväxt Gotland, som Tiina Mykkänen ska leda har formulerat stora mål:
Den ska öka tillväxten på Gotland, skapa fler företagsetableringar och förbättra företagsklimatet. Dessutom ska den stärka framtidstron och skapa en ny vi-känsla.
Hur genomför man allt det här?
- Det är inget som en person genomför. Det är något vi ska göra tillsammans. Min uppgift är att bli något av spindeln i nätet i organisationen. Jag ska känna företagen och jag ska känna kommunen, Almi, handelskammaren och alla andra aktörer. Min första uppgift blir att bygga upp detta kontaktnät så att jag sedan kan hjälpa alla parter att hitta rätt.
Hon har en liknande roll i sitt nuvarande arbete i Teknikbyn i Västerås.
- Fast där arbetar jag enbart med företag. Cirka 200 små och medelstora teknik- och serviceföretag är medlemmar.
Ökad tillväxt
En av hennes viktigaste uppgifter där är att jobba för ökad tillväxt. Och det är hon bra på, lovar hon.
- Jag kommer att ha med mig en riktigt bra verktygslåda när jag kommer till Gotland. Där finns mycket bra idéer och beprövade metoder. Men allt måste givetvis anpassas efter gotländska förhållanden, säger hon.
På Gotland blir hon till en början anställd av kommunen. De första två åren har kommunen lovat stå för verksamhetsledaren, sen ska verksamheten vara självbärande.
Ser du det som ett problem, att du nu blir kommunanställd? Kommer det att påverka ditt arbete, ökar din lojalitet till kommunen?
-Nej, inte alls. Det är föreningen jag kommer att jobba för, inte kommunen. Gotlands kommun har ju redan en näringslivschef och honom tänker jag inte konkurrera med. Jag ser mig i första hand som en företagens representant och jag kommer att jobba affärsmässigt. Någon byråkrat blir jag inte, säger Tiina Mykkänen.
Hon beskriver sin roll som ett mellanting av tolk och lots.
-Jag kommer inte att kunna påverka några myndighetsbeslut. Men jag kan öka förståelsen mellan myndigheter och företagare, och skapa bättre kommunikation dem emellan. Och kanske få in en del nya rutiner så att det som i dag upplevs som krångel inte behöver kännas så krångligt.
Veckopendla
Till en början kommer Tiina Mykkänen att veckopendla mellan Västerås och Visby. Men till sommaren är planen att sambon, som är byggnadssnickare, och de två barnen, 12 och 14 år gamla, flyttar med till Gotland.
-Vi blir gotlänningar, säger honom. Det här jobbet kan man inte ha om man inte också bor på Gotland. Man måste finnas mitt i samhället för att det ska fungera, säger hon.
Tiina Mykkänen:
Ålder: 42 år
Familj: Sambo och två barn, 12 och 14 år
Utbildning: Magisterexamen vid Mälardalens högskola i företagsekonomi, inriktning internationellt företagande och marknadsföring
Jobb: Är i dag ledare för ett tillväxtprojekt på Teknikbyn i Västerås. Tillträder i januari som verksamhetsledare i föreningen Tillväxt Gotland
Ålder: 42 år
Familj: Sambo och två barn, 12 och 14 år
Utbildning: Magisterexamen vid Mälardalens högskola i företagsekonomi, inriktning internationellt företagande och marknadsföring
Jobb: Är i dag ledare för ett tillväxtprojekt på Teknikbyn i Västerås. Tillträder i januari som verksamhetsledare i föreningen Tillväxt Gotland
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!