Statligt bidrag till den som vill byta från elelement

Den som byter direktverkande el i sin bostad mot energisnålare uppvärmning kan få stöd. Totalt finns tre miljoner kronor i potten. Syftet är att spara el.

Mattias Sandgren har fått neka cirka hälften av dem som sökt energieffektiviseringsbidrag.

Mattias Sandgren har fått neka cirka hälften av dem som sökt energieffektiviseringsbidrag.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-11-02 15:55

Det var Boverket som kom med erbjudandet till alla en- och tvåfamiljshus i somras. 

– Syftet är att stödja folk att göra energieffektiviseringar för att få bort uppvärmning med direktverkande el. Det gäller för en- och tvåbostadshus, men inte bostadsrättsföreningar, säger Mattias Sandgren som jobbar på länsstyrelsen och hanterar dessa bidrag på Gotland.

Har man gas som energikälla är man också berättigad till stöd. Den uppvärmningsformen är det få, om någon, som använder på Gotland.

Gotlänningarna fick tre miljoner kronor att dela på och hittills har 350 000 kronor delats ut till fastighetsägare som vill byta ut direktverkande elelement och liknande i sin bostad.

– Vi har fått 59 ansökningar men ungefär hälften har fått avslag, säger Mattias Sandgren som uppmanar fler att söka.

Att så många blivit nekade beror till viss del på att reglerna för vem som får stödet, är något svårtolkade.

– Det är många som sökt bidrag efter att de bytt ut en gammal luftvatten-pump mot en ny. Det går inte, säger Mattias Sandgren.

Om du inte haft en luftvatten-pump tidigare och installerar en som värmer upp vattenburna element, får du bidrag. Samma gäller om du installerar en luftluft-pump ihop med en varmvattenberedare som är driven med en värmepump. Det går också med en biobränslepanna som komplement. Om du haft en luftluft-pump tidigare måste den vara äldre än tio år, är en förutsättning.

Däremot går det inte att byta ut en äldre luftvatten-pump mot en nyare, även om det innebär att den nya är betydligt effektivare.

– Där har vi fått neka många.

Uppvärmning med pellets eller andra biobränslen som halm eller flis ingår också i stödet om de är effektstyrda och har kontinuerlig inmatning.

– Tidigare sa man nej till pelletskamin, men ett rättsfall har gjort att vi nu får ge bidrag för dessa också. Tidigare gällde det bara biobränslepanna.

Det innebär att några fastighetsägare på Gotland nu fått klartecken för pelletskaminer. 

Även om du uppfyller kriterierna för vad du vill byta ut mot, är det inte säkert du får bidraget. Du måste äga eller åtminstone delvis äga huset.

– Du måste vara skriven på Gotland och bo i huset. Bidraget gäller inte för fritidshus, säger Mattias Sandgren.

Stödet täcker bara en del av materialkostnaden men den som utför åtgärderna måste vara godkänd för F-skatt. Det går att söka rotavdrag för arbetskostnaden separat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!