C-interpellation slutade i livlig debatt kring chefers lönenivåer

­ Det är män som har höga löner och det är män som beslutar om lönerna. Är inte detta lönediskriminering? frågan är om inte fullmäktige borde ta tillbaka beslutandet om lönerna!
Det var ett av inläggen under den debatt som föranleddes av en interpellation från centerns Barbro Ronsten om de höga chefslönerna inom kommunen och för inlägget svarade Carina Lindberg (v).

Gotland2002-08-20 04:00
Barbro Ronsten (c) hade ställt några frågor till ordförandena i hälso- och sjukvårdsnämnden, social- och omsorgsnämnden och styrelsen för Gotlands vård och omsorg. Bland annat ville hon veta vilka signaler de höga chefslönerna ger ute i verksamheten.
Lena Celion (m), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, höll med om att om man inte följer uppsatta regler för lönesättningen så ger det negativa signaler till de anställda.
Bror Lindahl (fp) ordförande i styrelsen för Gotlands vård och omsorg, svarade att han tycker att lönenivån för kommunens chefer är för hög och att det har gett negativa signaler ut i verksamheten. Men för hans område så hade chefslönerna bara anpassats till de nivåer som råder inom barn- och utbildningsförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Per-Anders Croon (m), social- och omsorgsnämnden, svarade däremot att självklart så ogillas stora löneskillnader av dem som inte har fått motsvarande. Han tyckte också att de stora lönehöjningar som vissa chefer har fått är motiverade med tanke på att det är nya befattningar med större ansvarsområden.
<span class=MR>Ingen avundsjuka</span>
­ Ett märkligt svar. Det handlar inte om avundsjuka, utan frågan gäller om det är rättvisa löner, sade Carina Lindberg (v).
Ulla Hammarhjelm (m) frågade kommunstyrelsens ordförande om han tänker omförhandla kommunens avtal för Gotlands konstmuseum. Hon anser det rimligt att avtalet med konstmuseet hålls.
Kommunstyrelsens ordförande Hans Klintbom (c) svarade att överläggningar kommer att ske med Gotlands fornvänner och att man då tar upp frågan om en omförhandling av avtalet.
Oppositionsrådet Jan Lundgren (s) tog upp de stora varslen på den gotländska arbetsmarknaden, främst då vid Flextronics, som på kort tid inneburit att mer än tusen jobb har försvunnit.
­ Det här får svåra konsekvenser. det behövs hjälp från regeringen, kanske ett Gotlandspaket. var tjugonde arbetsplats har försvunnit. Översatt till Stockholms arbetsmarknad motsvarar det 20 000 jobb. Jag anser att kommunen borde ta en mer aktiv central roll, sade Jan Lundgren.
­ Varslet vid Flextronics är unikt. Regeringen var lyhörd i början. Men sedan gäller att det händer något. Trots detta tycker jag att det har gått förvånansvärt bra. visserligen har Flextronics minskat från 1 400 anställda till 335. Men vi ligger ändå bland de bättre kommunerna i landet när det gäller sysselsättningen, svarade Hans Klintbom.
Björn Jansson (s) ville ha svar på hur kommunalrådet Lena Celion (m) tycker att samarbetet mellan primärvården och Visby lasarett har utvecklats liksom det mellan sjukvården och äldreomsorgen. Björn jansson tycker att utvecklingen av samarbetet har avstannat.
På detta lämnade Lena Celion ett långt svar med en uppräkning av vad som hittills har skett. Carina Lindberg (v) karaktäriserade svaret som en teknisk uppräkning och tog upp det stora problemet med att man inom äldreomsorgen inte kan ta emot alla de vårdkrävande som skrivs ut efter lasarettsvård.
­ Jag instämmer i att vi kunde ha kommit längre med äldreomsorgen. Många blir kvar på sjukhus på grund av brist i äldreboendet. Vi har diskuterat att ha platser kvar för tungt sjuka. Det är inte mänskligt att behöva flyttas när man är väldigt sjuk, svarade Lena Celion.
Sonia Landin ville i en interpellation till Hans Klintbom veta hur det blir med utlokalisering av kommunala jobb till Fårösund. som svar gavs en redogörelse över det som hittills har skett. Men också att en utredning har gjorts angående en etablering av ett s.k. kontaktcenter i Fårösund.
Det skulle bli en utveckling av kommunens växelfunktion med till exempel tjänster för kommuninvånarna via internet och mobiltelefoni, eventuellt dygnet runt. Det handlar om 20-30 jobb. Ett beslut skall tas av kommunstyrelsen i höst.
<span class=MR>Kritik mot varsel</span>
Hur går det med varslet att 100 jobb ska bort inom äldreomsorgen. När får personalen klara besked och kommer det at bli ytterligare varsel i år. Det var frågor som Ingibjörg Sigurdsdottir ville ha svar på från Bror Lindahl (fp), ordförande för styrelsen för gotlands vård och omsorg.
­ Det råder en väldigt stor oro inom äldreomsorgen, sade Ingibjörg Sigurdsdottir och Bror Lindahl svarade att han kunde förstå oron, men att det egentligen inte finns något annat att spara på än personal. Man är ålagda av fullmäktige att spara 33 miljoner kronor för att få en budget i balans.
­ Det här är den sämsta personalpolitik man kan tänka sig. Ni har inte sagt något om inom vilka områden som man skall varsla personal. Först måste man veta vilken verksamhet man skall skära ner, innan man lägger ett varsel, sade Bodil Rosengren (v).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om