Campingen i Fidenäs står högt på Pigges önskelista

Kneippbyn AB och dess vede Pigge Werkelin, har långt framskridna planer på att vidga imperiet på Gotland. Närmast på tur står ett köp av Fidenäs camping. Gotland anses av många som ett u-land när det gäller standarden på campingplatserna. Pigge Werkelin menar att detta måste åtgärdas, med tanke på både det kraftigt växande campingintresset och för att Gotland generellt sett, är i skriande behov av fler bäddar för turister.

Gotland2003-08-26 04:00
Ett köp av Fidecampingen står högt på önskelistan, men ännu så länge finns inga kontrakt att skriva under.
­ Vi måste bli klara över att markägare och boende i grannskapet är på samma linje som vi. Vi diskuterar med några personer om hur man skulle kunna utveckla campingen i Fide, bland annat är vi i behov av mer mark för att kunna expandera, säger Pigge Werkelin.
Han påpekar att han också är i behov av ett smidigt bemötande från kommunen när det blir dags att överföra planerna till konkret handling.
<span class=MR>Standard och stugor</span>
­ Anläggningen behöver en rejäl uppryckning, det är bara genom att höja standarden och bygga ut stugor av olika standard som man kan få folk. Man kan jämföra med restaurangnäringen på Gotland som ju i dag har mycket hög standard, något som är en följd av en ökad konkurrens och stora satsningar. Man måste hänga med i sin bransch.
Han tycker att camping på Gotland är ett mycket eftersatt kapitel och pekar på att de åtta största campinganläggningarna på Gotland har i snitt 2,3 stjärnor enligt den klassificeringen som Sveriges camping- & stugföretagares riksorganisation svarar för.
­ På Öland och Västkusten ligger standarden på 4,2 stjärnor, de är nästan dubbelt så bra!
<span class=MR>Mark för expansion</span>
Viktigt just nu är alltså att markfrågan kan lösas så att campingplatsen i Fide går att utvidga och utveckla till att bli något extra.
Ett par hundra bäddar skulle gå att skapa där tror Pigge Werkelin:
­ Inte så mycket för Gotland kanske, men det skulle betyda mycket för Sudret.
I sitt inre har han och övriga i företaget skissat på stugor för uthyrning, stugor av skiftande standard, allt från enkla övernattningsstugor till mer påkostade, välutrustade för en eller två familjer. Camping är ju så mycket mer i dag än för några decennier sedan.
­ Campingen har gått från att vara en gräsplätt där man slog upp sitt tält till att bli kompletta anläggningar med olika kringaktiviteter. I dag består dessutom kanske 70 procent av gästerna av folk som kommer med husbil eller bil och husvagn.
<span class=MR>Camping i medvind</span>
Många har redan erfarenheter av campinganläggningar på kontinenten som präglas av just mycket hög standard, kanske kan Gotland med tiden svara mot ett ökat behov av kapacitet och ökade krav på kvalitet.
Enligt Sveriges camping- & stugföretagares riksorganisation ökar campingen kraftigt i Sverige. Bara i år räknar man med en ökning med en miljon gästnätter jämfört med i fjol.
­ Camping ligger i tiden, vilket förstås påverkas av omvärldsfaktorer men också av att campingplatserna jobbar med produktutveckling och gör stora investeringar för att möta en ny marknad, säger Nils Carlsson, SCR.
Inför sommaren 2003 har svenska campingplatser satsat 75 miljoner kronor i nybyggnad och renovering av stugor.
Totalt har svenska campingvärdar gjort investeringar på 190 miljoner kronor inför kommande säsong, enligt en undersökning som SCR har gjort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om