Cannabismissbruket breder ut sig över ön

Fler anmäler våld i nära relationer. Fler snattar, klottrar och fler blir misshandlade utomhus. Fler odlar, röker och säljer cannabis.Så ser polisens sammanfattning av sommarens arbete - och höstens prioriteringar - ut.

Foto:

Gotland2008-10-14 04:00
Antalet anmälda fall av våld i offentlig miljö - misshandel utomhus - har ökat på Gotland, liksom antalet sådana brott som går till åklagare. Det konstaterar kriminalinspektör Fredrik Persson vid en tillbakablick på sommarens polisarbete.
En del kan förklaras med toppar kring midsommar och i juli, då stora mängder alkohol och folk trängs på små ytor. Påföljande vaga minnesbilder försvårar dock utredningsarbetet och leder till att förhållandevis få kan dömas.

Cannabisboom
En oroande utveckling vad gäller narkotika och unga, är en kraftig ökning av cannabis. I sommar har det i stort sett handlat enbart om den drogen. Det har inte gjorts några rekordstora beslag, däremot märks en ökning av dels hemodling, dels av mängden "nytt folk" - ofta tonåringar  -  i sammanhangen.
- Sammantaget tyder det på ett ganska utbrett missbruk av cannabis på Gotland, säger Fredrik Persson.
Under året har man nystat upp ett par rejäla härvor med över 20 personer inblandade i exempelvis odling, försäljning och köp.

Ytfixerat
Mängden snatteriärenden har i år fördubblats, jämfört med i fjol. Den största ökningen står unga förövare för.
- Ofta handlar det om rena snatteriraider. Man snattar märkeskalsonger, märkestrosor, hårvax... sådant som i dagens utseendefixerade samhälle behövs för att bli accepterad, säger Fredrik Persson.

Höstsatsning
I höst ska polisen fortsätta prioritera misshandel utomhus. Man ska vidareutveckla vad man kallar "48-timmarsregeln", som anger att merparten av utredningsarbetet ska utföras inom den tidramen; förhör med målsägare, vittnen och läkarbesök. Det ökar markant chanserna till en lösning, har det visat sig.
En viktig faktor är också att försöka strypa tillgången på alkohol till unga, genom att exempelvis upptäcka eventuell langning och följa upp tips om försäljning av smuggelsprit.

Relationsvåld
Målet var att i år kunna redovisa 60 klotterärenden. Nu är man uppe i 165. Det förklaras till stora delar med den härva med 150 - olika - brott som, tack vare tips från allmänheten, i våras reddes ut i Gotlands tingsrätt. Annars är klotter svårt att komma åt, säger Fredrik Persson.
Samma sak gäller våld i nära relationer, ett annat av höstens prioriterade områden. Där noterar man att fler anmäler och att fler förbrytare döms. En viktig del i att stärka den trenden, menar Fredrik Persson, är att i samverkan med mansjour, kvinnojour, brottsofferjour och sociala myndigheter, stötta de drabbade så de vågar anmäla och orkar med en rättegång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!