Carls syn på regionindelning

Carl Cederschiöld från Ansvarskommittén var i går på Almedalsbiblioteket och berättade om sin syn på en ny regionindelning i Sverige.

Gotland2007-06-01 06:00
I arbetet med att ta fram ett förslag för nya större regioner har man blickat in i framtiden och utgått från arbetsmarknadsregioner och bostadsregioner år 2030. Utifrån detta finns nu ett förslag på indelning av landet i sex till nio regioner där de nuvarande länen ersätts men kommunindelningen består.
- Kommer Gotland att tillhöra Stockholmsregionens arbetsmarknad?, frågade en av de fåtaliga åhörarna vid den föreläsning som Moderata samlingspartiet på Gotland bjudit in till i går kväll.
- Nej, det tror jag inte. Gotlänningar och stockholmare kommer inte att pendla mellan ön och fastlandet dagligen, svarar Carl Cederschiöld.
- Men det får vara lite olika, om Gotland ingår i en region så måste Gotlands kommun fortsätta att sköta de gotländska frågorna. Och det måste finnas gotländska företrädare i sjukvården, gotlänningarna har rätt att ha inflytande över sin tillvaro även om de inte får bestämma allt själva, menar Carl Cederschiöld.

Mäktigare landshövding
Han tror att det som regionkommun går att hitta lösningar för detta inom en eventuell framtida större organisation men att man inte ska stirra sig blind på om man är ett eget län eller inte.
Med färre län som statliga företrädare tror han att den statliga styrningen med normer, kunskap och uppföljning blir tydligare än i dag, eftersom olika statliga organ nu har olika regionindelning för sin verksamhet. Och landshövdingen blir en mäktigare person med större samordningsansvar.
Ansvarskommitténs förslag på antalet regioner tror Carl Cederschiöld kommer att revideras i den fortsatta politiska processen.
Minst tio regioner, kanske 12, kan det snarare bli i slutändan. Remisser på arbetet ska ha inkommit i september och till 2010 bör indelningen ha kommit igång, anser utredarna.
- Man ska inte skynda på till varje pris. Men det är farligt att dra ut på det för länge, det stör normala verksamheter, tycker Carl Cederschiöld.

Sparsam debatt
Tydligare statlig styrning, likvärdig behandling av medborgarna över hela landet, bättre tillväxt och stärkt kommunalt styre är några av ledmotiven för att anpassa Sverige till det som Carl Cederschiöld kallar en "regional värld" när han ser oss i ett Europaperspektiv.
- Men man kan inte ändra på allt utan måste bygga på det man har. Och detta ska inte bli en ny, tredje nivå för beslutsfattande, säger Carl Cederschiöld.
Inger Harlevi efterlyser ett större engagemang hos gotlänningarna.
- Är det symptomatiskt att vi reagerar när det är för sent, är frågan för stor och komplex? undrar hon och förvånas över den sparsamma debatten.
Hon påminner om en öppen diskussion den 11 juni och berättar att varje kommunal nämnd tittar på vad regionindelningen skulle innebära för deras verksamhetsområde. I augusti ska kommunstyrelsen ha deras yttrande och kommunfullmäktige behandlar frågan i september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!