Carolines klämma på väg att spridas

Hon är en av årets mest framstående unga innovatörer och har ett driv som få 19-åringar. - Det är inte alltid lätt men då känns det desto mer när man lyckas, är gotländska Caroline Anderssons ledord för att lyckas.

<7GT_Bildrubrik>KLÄMMA. </7GT_Bildrubrik>Den första versionen av klämman, gjord av en startkabel-klämma, samlar snabbt ihop den långa stump av band som blir hängande blir efter att man spänt fast lasten vid en transport. Hur den nya designen kommer att se ut är förstås en hemlighet än så länge.

<7GT_Bildrubrik>KLÄMMA. </7GT_Bildrubrik>Den första versionen av klämman, gjord av en startkabel-klämma, samlar snabbt ihop den långa stump av band som blir hängande blir efter att man spänt fast lasten vid en transport. Hur den nya designen kommer att se ut är förstås en hemlighet än så länge.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-12 04:00

En liten mojäng som samlar upp spännband vid transporter. Efter drygt ett års hårt arbete vid sidan av studier och annat jobb, har Skapa-stipendiaten Caroline Andersson fått kläm på en riktig toppenuppfinning, ser det ut som.

- En stor återförsäljare av liknande produkter har visat intresse för att sälja min spännbandsklämma. Det är allt jag behöver för att lyckas.

Hon har redan hunnit få stiftelsen Skapas stipendium på 5 000 kronor, då hon 2011 utsågs till regional vinnare av utmärkelsen Framtidens innovatör.

Förra veckan var hon på tekniska mässan i Stockholm för att få sitt diplom.

- Det var väldigt givande att stå med på mässan och jag har knutit viktiga kontakter.


Hjälp i arbetet
Det hela började för drygt ett år sedan när Caroline Andersson skulle kläcka idéer till UF-företaget i tredje klass på gymnasiet.

- Jag ville inte jobba med ren försäljning, utan utveckla en sak som man verkligen kan ha hjälp av i arbetet.

Spännbandsklämman kommer i högsta grad till hjälp för henne personligen då hon jobbar för sin pappa som har företaget Bosse Åkare Gotland.

Efter att ha fått med sig tre klasskompisar på idén, bildades UF-företaget Strap Clip. Nu har Caroline Andersson gått vidare på egen hand för att utveckla spännbandsklämman.


Djungel av regler
- Jag har en fördel i att jag jobbar med transporter. Jag tror inte riktigt på att sitta hemma och tänka ut idéer. Man behöver se hur de funkar i vardagen.

När arbetet med nya designen är klart ska den mönsterskyddas, alltså patenteras för sin design.

- Det är en djungel och inte lätt med alla regler. Men jag har ett bra stöd i Almi (företagspartner). Jag går dit regelbundet och får hjälp.

För att kunna starta sin produktutveckling på egen hand sökte och beviljades Caroline Andersson 15 000 kronor genom Almis innovationsstöd.


Pappa som bollplank
Och det finns pengar att tjäna på spännbandsklämman, tror Caroline Andersson. Men att bli miljonär på det är inget hon satsar på i första hand.

- Jag har jobbat massor inom transport och jag skulle inte vilja sluta. Men det är kul att komma på något nytt för branschen, säger hon.

Hon har kunnat använda sin pappa Bosse Andersson som bollplank och stöd. I övrigt har hon stått helt på egna ben.


Bara att ta nya tag
- Det tufft för en 19-årig tjej från Gotland att försöka sälja in sin idé till de stora företagen. Men går det inte bra är det bara att ta nya tag. När man sen lyckas så känns det istället extra mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om