Lena Celion är högsta ansvariga politiker för alkholtillstånden på Gotland. Hon tillbakavisar delvis den kritik som landshövdingen och länspolismästaren framför i sin debattartikel i dag.
Hon tycker att kommunen för en ansvarsfull politik när det gäller serveringstillstånden. Och hon säger att hon vid flera tillfällen varit med och dragit in tillstånd för krögare som misskött sig.
Halvmiljonsatsning
Men precis som landshövdingen och länspolismästaren oroas hon över den stora mängd alkohol som florerar på Gotland sommartid.
– Vi är alla oroade och tar problemen på största allvar, säger hon.
Från kommunens sida satsar man i år en halv miljon kronor extra på dels fler krogkontroller och dels ökat öppethållande på fritidsgårdarna, det sistnämnda för att hålla tonåringarna borta från krogmiljöerna i innerstan.
– Det blir heller ingen mingelservering under Almedalsveckan, säger hon.
Och hon säger att man generellt kommer att övervaka ordningen på krogarna bättre.
”Ingen god ordning”
Champagnesprutningen har kritiserats hårt av bland annat polisen. Blir det stopp för det nu?
– Ja, vi kommer inte att tillåta att man sprutar champagne. Alkohollagen kräver att man håller god ordning på krogen och att spruta champagne kan inte betraktas som god ordning. Det ska därför inte accepteras, säger Lena Celion.
Generellt sett tycker hon att kommunen sköter tillståndsgivning och kontroll bra.
Granskning
Bo Hemph, som jobbar som alkoholhandläggare, håller med.
– Vi granskar både företaget och personerna bakom innan tillstånd ges och sen följer vi upp med kontroller. Upptäcker vi att någon bryter mot reglerna påtalar vi det, och det kan leda till varning eller indraget tillstånd, säger han.
”Vi kan bli ännu bättre”
Han tycker att man har en bra verksamhet i dag, men tror att det ändå finns anledning att ta till sig av kritiken.
– Vi kan givetvis bli ännu bättre, säger han.
Celion om champagnen
I sommar blir det stopp för champagnesprutning på gotländska krogar.Det säger kommunalrådet Lena Celion (m) som lovar striktare regler kring alkoholserveringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!