Cellsamt och naturnära i höst

En blandning mellan underhållning och vetenskap. Det är vad som bjuds i den upplysande berättelsen Cellsamma historier.

Vetenskap. Anders Jansson spelar Hugo i vetenskapspjäsen Cellsamma historier.

Vetenskap. Anders Jansson spelar Hugo i vetenskapspjäsen Cellsamma historier.

Foto: Helena Hättestrand

Gotland2008-11-27 00:16
Hugo är mannen som kanske har världens sämsta arvsmassa. Fast Hugo står egentligen för Human Genome Organisation Project och pjäsen handlar om vad gentekniken kan göra med och för oss.
- Det börjar med en enorm Las Vegas-show men övergår sedan i en kamp för att få huvudpersonen Hugo att överleva. Han har väldigt dålig hälsa och problem med det mesta i sitt liv, förklarar Anders Jansson som själv spelar samtliga roller i föreställningen.
Vi får nämligen inte bara möta Hugo utan även Ingmar Bergman, Gud och Tina Nordström - den glada tv-kocken - som alla är involverade i Hugos problem. Tina föreslår att man ska klona Hugo för att Las Vegas-showen inte ska drabbas ifall Hugo skulle gå bort och Ingemar Bergman som kommit tillbaka från de döda och som nu är full med intryck från den andra sidan. Gud är mest bekymrad över att människan trampat in på hans område. Livet, döden och evigheten är ju hans grej.
Från början utvecklades pjäsen av Uppsala stadsteater tillsammans med forskare på Rudbeckslaboratoriet. Nu är det en enmansshow. Fast med sig på turnén har han också en vetenskapsman som under föreställningens gång stannar upp handlingen och bidrar med fakta om det aktuella ämne som avhandlas.
- Jag har kontakt med fyra olika vetenskapsmän som alternerar under föreställningarna, förklarar Anders Jansson.
Med till Gotland följer därför Henrik Nrändén som är immunolog i grunden och som bland annat står bakom hemsidan Nya biologin i skolan.
Ett annat projekt från Länsteatern i höst är Baltic Bar - Sånger från Östersjön. Länsteatern beskriver själva projektet som en önskan att undersöka östersjöområdets historia, nutid och framtid inom teater och musik inför ett utökat samarbete med våra grannar. Föreställningen tittar på Gotland och Östersjön under medeltid och framåt tills vi landat 40 år i framtiden. Och frågan är: Vad har hänt då? Hur ser vår situation ut?
Det är en repertoar blandad med föreläsningar och musik bland annat med olika ballader och sånger från östersjöländerna; Finland, de Baltiska staterna, Polen, Danmark, Sverige och från oss på Gotland. För musiken står Lena Bogegård, Lennart Beck och Stefan Westerlund tillsammans med musikern Patrik Silvereke. Det kombineras sedan med föreläsningar av bland andra Gun Westholm, 1:e antikvarie vid Länsmuseet på Gotland och Thomas Johansson från Sidas Östersjöenhet på Gotland.
Föreställningen är så kallad Picknick-teater där åskådarna var för sig eller i grupp tar med sig sin egen picknickkorg med bestick, glas, tallrik och mat. Publiken äter under tiden som underhållningen pågår.

Cellsamma historier
28/11: Tid 19.00

BALTIC BAR - sånger
från Östersjön

2/12: Sångprogram + föreläsning Gun Westholm,
1:e antikvarie vid Länsmuseet på Gotland med picknickmiddag, tid 19.00
3/12: Sångprogram med picknicklunch, tid 12.00
4/12: Sångprogram med picknicklunch, tid 12.00
4/12: Sångprogram + föreläsning Thomas Johansson, Sidas Östersjöenhet på Gotland. Med picknickmiddag, tid 19.00
5/12: Sångprogram med picknicklunch, tid 12.00
6/12: Sångprogram med pickniklunch, tid 12.00
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om