Cementa: "Det har gått jättebra, det är all time high"

Den gotländska stenindustrin har klarat pandemi-året 2020 mycket bra. Cementa i Slite producerade på rekordnivå, "all time high" rapporterar fabrikschefen. Också Nordkalk har haft ett år, klart över förväntan.

Fred Grönwall, fabrikschef på Cementa i Slite, kan se tillbaka på ett rekordår.

Fred Grönwall, fabrikschef på Cementa i Slite, kan se tillbaka på ett rekordår.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-01-18 10:13

Inte sedan, möjligen under miljonprogrammens år, har Cementa i Slite producerat och levererat så mycket betong som under 2020.

– Det har gått jättebra, det är all time high, säger Fred Grönwall, fabrikschef.

Trots pandemin har bygg- och anläggningssektorn, främst den inhemska, haft en stark efterfrågan på cement.

– Både bostadsbyggandet och stora infrastrukturinvesteringar, som till exempel Västlänken, förbifart Stockholm och vindkraftbyggnationer ligger bakom en stark svensk marknad under 2020. Och vi har haft en hög tillgänglighet i produktionen för att kunna möta den efterfrågan, fortsätter Fred Grönwall.

Cementa producerar varje höst en egen konjunkturrapport, årets kom den 22 september och talade om en stark inledning på hösten. Och så fortsatte det under senhösten och vintern. Cementa i Slite har 230 anställda, men sysselsätter därtill ytterligare 200 personer på årsbasis, bland annat för logistik och underhåll.

Pandemin har påverkat personalen, mest under den andra vågen med 25 smittade.

– Men vi har haft strikta rutiner och kunnat upprätthålla bemanningen. Och vi har stått stadigare än en del konkurrenter, säger Fred Grönwall.

Samtidigt med rekordhög produktion har Cementa minskat sin koldioxidbelastning, dels genom ökad användning av biobränslen, dels genom återanvändning av slagg från stålindustrin.

– Det finns en fantastisk framtidstro här i Slite, summerar Fred Grönwall.

Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metall på Gotland, med cirka 850 medlemmar, ser tillbaka på ett år som varit bekymmersamt på flera arbetsplatser:

– Det gäller främst små företag som är starkt beroende av besöksindustrin, specialsömnad exempelvis, säger han, i färd med att författa verksamhetsberättelsen för året.

Men om stenindustrin, där åtminstone en tredjedel av medlemmarna återfinns, säger han:

– Den går som tåget. 

Riktigt så långt vill inte Ola Thuresson, platschef på Nordkalk i Storugns gå:

– Men jämfört med de farhågor som funnits kring pandemins påverkan har det gått över förväntan. Det tredje kvartalet överträffade vida förväntningarna och nu producerar vi som ett normalt år. Stålindustrin, som är viktig för oss, har inte påverkats särskilt av pandemin.

När det gäller den egna personalen har Nordkalk haft ett fall av smitta, uppger han – och då inte relaterat till arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!