Cementa kastar ut båtägarna
I generationer har båtägare haft tillgång till båtplatser och bryggor vid Lörje och Smöjen i Hellvi. Avtal har inte funnits, men vi har varit här av hävd, säger Kurt Wiberg.Men nu ska båtägarna bort. Cementa ska bilda en egen hamnförening och båtplatserna ska i första hand gå till den egna personalen.
Båtarna ska bort, förklarar Hans Olsson från Heidelberg Cement i Malmö. Cementa har för avsikt att bilda en hamnförening för den egna personalen och man kommer hädanefter inte att tillåta att någon utnyttjar bolagets mark utan skriftligt avtal.
Brevet är skarpt formulerat. Här konstateras bara att den som har båtplats och brygga på bolagets fastighet måste ta bort sina tillhörigheter innan den sista mars i år.
<span class=MR>Tog över efter farbror</span>
Kurt Wiberg i Lärbro var en av de som fick skrivelsen från Heidelberg Cement. Han tog över båtplatsen efter sin farbror för några år sedan och han har haft båten där utan avtal, för avtalslöst har det ju alltid varit. Kurt Wiberg tycker om det här området. Han växte upp vid Malms i Hellvi och när vi åker med honom längsmed kusten vid Kyllaj, Lörje och Smöjen kan han berätta mycket om uppväxtåren och den stenindustri som hans far och farbröder arbetade med.
Kurt Wiberg vill ha kvar sin båt i just det här området och han har ingenting emot att teckna ett skriftligt avtal med bolaget och betala en båtplatsavgift, om det är vad som krävs för att stanna. Men när Kurt ringde upp Hans Olsson på Heidelberg Cement hänvisades han bara till de båtplatser som finns på den mark som hembygdsföreningen tagit över vid Kyllaj.
Kurt Wiberg är besviken över att han stängs ute från Lörje och kan inte förstå bolagets agerande:
Om Cementa vill ha båtplatser till personalen så finns det ju gott om plats vid Smöjen.
Hans Olsson på Heidelberg Cement förklarar hur han ser på saken:
Vi vill medverka till ordning och reda. Som fastighetsägare har vi ansvar för området och vill ha möjlighet att sätta upp spelregler. Det finns en del bodar inne i skogen som ser ut som ruckel.
Hans Olsson tycker att det är orimligt att båtplatser av hävd ska kunna gå vidare från den ena till den andra utan att det finns något avtal med markägaren.
Av hävd... Det heter ju så. Men det kan inte vara "av hävd" att jag ska ha tillgång till detta område för att min morfar byggde en bod här. Då innebär det ju också att mina barn får tillgång till det och då tar det ju i princip aldrig slut!
Nej, bolaget vill alltså få kontroll över området och kunna sätta upp regler för var man ska lägga upp båtar, parkera och ha bryggor.
Om vi inte gör någonting kan det bli lite vilt, säger Hans Olsson.
Men varför måste de nuvarande båtplatsinnehavarna bort från Lörje och Smöjen?
Vi har upplåtit vår mark vid Kyllaj till hembygdsföreningen och vi vill gärna ha ett ställe där vi kan favorisera vår egen personal som jobbar i Slite, säger Hans Olsson.
Men han vill inte helt avvisa möjligheten att de som i dag har båtplatser utan avtal vid Lörje och Smöjen i dag ska kunna komma tillbaka hit med ett skriftligt avtal.
Vi vet ju inte ens vilka personer det är som har sina båtar här. Nu håller vi på att klarlägga hur det ser ut och när allt detta är klart ska vi säkert kunna komma överens. Är det någon pensionär som vill ha kvar sin båtplats så kan han nog kunna få vara kvar i några år.
Men personalen ska ha första tjing, sammanfattar Hans Olsson.
Avtalslöst. Utan skriftliga avtal har en liten hamn vuxit upp vid Lörje i Hellvi. Här hade yrkesfiskare sina båtar förr, men i dag har båtplatserna överlåtits till folk med fritidsbåtar.
Lapp. Gula lappar sitter uppsatta på boden och bryggorna vid Lörje. Skrivelsen som båtägarna har fått hem var ännu skarpare formulerad. I den talas det bara om uppsägning och att alla tillhörigheter måste vara borta innan april månad.
Utkastad. Kurt Wiberg vill ha kvar sin båt i det område där han växte upp. Han ställer gärna upp på att teckna avtal och betala avgift, men det var inte aktuellt när han talade med representanten för AB Gotlands Kalkverk som äger marken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!