I oktober lämnade länsstyrelsen sitt förslag på två nya Natura 2000-områden till Naturvårdsverket. Där bereds frågan för närvarande innan Naturvårdsverket skickar sitt ställningstagande till regeringen för beslut. Regeringskansliet har dock redan fått ett särskilt yttrande från Cementa.
Cementa har synpunkter på området längs Gotlands östkust. Bolaget riktar hård kritik mot hur länsstyrelsen har hanterat uppdraget att ta fram ett förslag. Något nytt vetenskapligt underlag har inte tagits fram, och berörda sakägare och fastighetsägare har inte fått skälig tid att yttra sig.
I sitt remissvar påpekar Cementa att fabriken i Slite svarar för nära tre fjärdedelar av cementförsörjningen i Sverige. Hamnen i Slite har årligen cirka 700 fartygsanlöp med leveranser till och från Cementa. När verksamheten i framtiden minskar utsläppen genom koldioxidavskiljning (CCS-teknik) kommer fartygstrafiken att öka ytterligare. Framtida koldioxidlagring till havs försvåras också om kusten längs östra Gotland får Natura 2000-skydd. Förslaget om nytt Natura 2000-område försvårar både pågående verksamhet och den som planeras i framtiden, befarar Cementa.
I yttrandet till regeringen påpekar bolaget även att området är av intresse för rikets försvar, hållbar energiproduktion och klimatomställning. Dessutom har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) nyligen utpekat fabriken i Slite som intresse för totalförsvaret.
Länsstyrelsens första förslag omfattade tre områden, förutom hela Gotlands östkust även ett område kring Karlsöarna, samt ett som omfattade Gotska Sandön och Salvorev. Efter det har Gotska Sandön och Salvorev utgått.
För att skydda fågellivet öster om Gotland föreslår länsstyrelsen att ett område från strandlinjen ut till minst 25 meters djup skyddas. En del utvalda strandängar ingår också. Organisationen Birdlife har tidigare pekat ut området som viktigt för fågellivet. Länsstyrelsen föreslår att området skyddas som SPA-område. SPA står för ”Special protection area”, som med stöd av EU:s fågeldirektiv kan utpekas som Natura 2000-område.
Enligt länsstyrelsen innebär ett Natura 2000-utpekande inga hinder för pågående verksamheter i området, så länge de inte påverkar de utpekade naturvärdena negativt. Dock måste den som vill vidta en åtgärd i området söka tillstånd för det.