Cementa ser framåt och utvecklar samarbete
Vi tror på framtiden.Det säger Hans Gustafsson, fabrikschef på Cementa i Slite.Trots att Cementas största marknad finns i krigsförberedelsernas USA så tror han inte att ett eventuellt krig kommer att påverka efterfrågan på cement från Slite.
Vi vill skapa ett bättre samarbete mellan Cementa och de som finns omkring oss i Slite och på Gotland. Vi vill skapa ett forum för en dialog och ge de som är intresserade och oroade av vår verksamhet i Slite en chans att ställa direkta frågor till oss, förklarar Cementas fabrikschef Hans Gustafsson.
<span class=MR>Närhet och omvärld</span>
Inför mötet hade han spaltat upp Cementas samspel med omvärlden.
Det handlar dels om samspelet med den allra närmaste omgivningen i centrala Slite och på Gotland, dels om den vidare omvärld där Cementa får avsättning för sin produkt.
Det ser bra ut just nu. Vi tror på framtiden, säger Hans Gustafsson.
Cementas största kunder finns på den amerikanska ostkusten, men Hans Gustafsson tror inte att ett eventuellt krig mellan USA och Irak kommer att innebära att den marknaden försvagas. Kuwait-kriget påverkade inte USA:s efterfrågan på cement. Hus- och vägbyggen fortsatte precis som förr.
Vår del i den amerikanska marknaden är stor för oss, men liten i USA, så vi upplever inte det här som något hot, förklarar Hans Gustafsson.
Han tror att Cementa de närmaste åren kommer att kunna behålla både den produktionsnivå och de cirka 250 anställda som företaget i dag har i Slite.
<span class=MR>Alternativa bränslen</span>
På senare år har Cementa genomfört flera olika försök med alternativa bränslen.
Normalt används kol och olja som bränsle vid cementproduktion. Kol är fortfarande det helt dominerande bränslet på Slitefabriken, men i fjol eldades ugnarna till 30 procent med annat material.
Mest handlar det om plast och gummi, men man påbörjade i fjol ett försök kött- och benmjöl som bränsle.
Dessutom pågår ett test med att elda produkter som är baserade på olika former av lösningsmedel.
I vår ska företaget också inleda försök med så kallat LD-stoft, det är en järnråvara som ersätter järnmalmspellets.
I testerna undersöker man hur lösningsmedel, kött- och benmjöl och LD-stoft påverkar utsläppen från Cementa, arbetsmiljön och produkten. Slutresultaten är inte klara, men Hans Gustafsson tycker att det ser bra ut så här långt och han hoppas att Cementa i Slite under det kommande året ska kunna minska sin kolförbrukning med ytterligare tio procent.
Vi vill se avfallsberget som ett "resurs-berg". Med dessa bränslen kan vi pressa våra kostnader samtidigt som vi slipper att förbruka ändliga resurser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!