Turerna kring bullernivån från Cementas anläggning i Slite har pågått ända sedan 2013 och länsstyrelsen har vid flera tillfällen haft synpunkter på hur de skött sin redovisning.
Sedan 2015 har Cementa varje månad förelagts med att komma in med ett resultat från deras bullermätningar och de åtgärder som företaget gjort för att minska bullret för omkringboende runt anläggningen. Cementa har utfört flera åtgärder för att minska bullret – men inte lyckats.
– Vår vägledning säger 40 decibel och att det är accepterat från alla håll att det ska vara okej att klara av. När bostäder kliver närmare industrier blir det ofta svårt att klara gränserna, säger Henrik Larsson, handläggare vid Naturvårdsverket.
Mark- och miljödomstolen har vid två tillfällen, i april 2019 och i maj 2020, utdömt viten till Cementa för att de fortsatt inte klarar bullergränserna. I maj dömdes Cementa att betala 500 000 kronor i vite till staten.
I september utfärdade Länsstyrelsen på Gotland ett nytt föreläggande om vite på två miljoner kronor. Länsstyrelsen skriver att bolaget fortsatt aldrig klarat riktvärdet för ekvivalent bullernivå nattetid. Sedan 2008 får nivån inte överskrida 40 decibel dagtid eller 45 decibel nattetid. De menar att vitet ska betalas om bolaget inte klarat bullerkraven senast 30 maj 2021.
Cemnta vill se en förändring av kraven och ansökte i november 2018 om att få höja bullernivåerna. Mark- och miljödomstolen kan inom kort komma att pröva frågan efter att domstolen arbetat med den i snart två år.
Cementas miljöchef, Jon Hallgren, säger att det inte är aktuellt att försöka köpa villor för att komma runt bullerproblemet.
– Vi har försökt jobba med själva bullret och med villkorsfrågan. Vi vill inte lägga någon död hand över utvecklingen kring privatbostäder i Slite, det är verkligen sista halmstrået, säger Jon Hallgren.
– Om man skulle bygga en ny fabrik nu, då hade vi inte byggt precis intill ett villaområde. Men med tanke på den historia som finns är det svårt att ändra på det.
Åke Mauritzson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen, säger att även om miljön kring anläggningen förbättrats är buller även det en viktig miljöfråga.
– Om vi ska ställa ett nytt krav på Cementa och betona den här frågan måste vi skriva ett nytt vitesföreläggande, säger han.